Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Poststopp på fem gator på Seved

I veckor har Johan Hermansson förgäves väntat på sitt Ikea-paket. Han bor på en av fem gator på Seved, där Posten sedan två år vägrar bära ut paket.

Bild: Herman Omstedt
Johan Hermansson spelar horn och studerar vid musikhögskolan i Malmö.
För ett par veckor sedan beställde han fyra stora tavelramar på Ikeas hemsida.
Hemtransporten skulle skötas av Posten, som numera heter PostNord.
– Jag beställde tid för hemtransport på hemsidan. Men det kom inget paket på den avtalade tiden, säger Johan Hermansson.
Upprepade samtal till PostNords kundservice gav förklaringen: Johan Hermansson bor på Sevedsgatan. Det är en av fem gator i landet där Posten av säkerhetsskäl inte bär ut paket.
Alla de fem gatorna ligger i samma postnummer, i Sevedsområdet.
– Det här stoppet har pågått i snart två år. Vi kör inte till kunder på de här gatorna av säkerhetsskäl, säger Niklas Nilsson, regionchef i Malmö för PostNord.
– Det har förekommit att PostNord har ställt in paketutdelning på gator i Stockholms- och Göteborgsområdet, men just nu finns bara utdelningsstopp på de fem Sevedsgatorna.
Niklas Nilsson berättar att beslutet om utdelningsstopp togs efter upprepade tillbud. Under en period bar postombud i Sevedsområdet överfallslarm.
2012 drev Posten ett projekt, med målet att anställda boende på Seved som skulle sköta postutdelningen. Men projektet lades ned.
– Vi hade under den här perioden väldigt många tillbud i området, säger Niklas Nilsson.
Enligt regionchefen Niklas Nilsson har situationen på Seved på senare år stabiliserats. Vanlig post blir utburen i området. Och paket som inte är för stora, lämnas till ombudet på Sevedsplan. Dit kan boende gå med avier eller mobiltelefoner och hämta sina paket.
Men paket som är för stora för att få plats hos ombudet, måste Posten köra hem direkt till slutkunden.
Johan Hermanssons ramar var så stora. Men Hermansson bor på en adress där Posten inte får leverera paket.
Hur ska kunderna på Seved få sina paket?
– Det som händer är att paketet körs tillbaka till vår paketterminal på Toftanäs, så får kunden komma och hämta paketet där, säger Niklas Nilsson.
– Jag förstår att det inte är vad kunderna önskar. Man beställer paket hem av ett skäl, förmodligen för att man inte vill köra till Ikea själv.
Enligt Niklas Nilsson är problemet ovanligt. Få paket är så stora att kunden inte kan hämta dem hos postombudet.
Sydsvenskans frågor fick PostNords regionchef Niklas Nilsson att ta direktkontakt med Johan Hermansson.
Nu finns en överenskommelse. PostNord kommer att leverera ramarna till en adress precis utanför de gator där utdelningsförbud råder.
– Jag går dit och hämtar ramarna. Posten var plötsligt väldigt tillmötesgående, säger Johan Hermansson.
Han har bott på Seved i tre år.
– Jag visste att området hade ett dåligt rykte, men jag tycker att Seved är väldigt lugnt och tyst. Alla grannar är väldigt trevliga. Ryktet stämmer inte alls, säger han.
Även Niklas Nilsson på PostNord har upplevelsen att Seved har blivit lugnare. Men förbudet för paketutdelning på fem gator kvarstår.
– Vi ska tillsammans med polisen ta en diskussion om vi ska fortsätta med begränsningarna på de här gatorna. Beslutet har tagits av säkerhetsskäl. Det här är inget vi gör för att vi tycker att det är roligt, säger han.
Gå till toppen