FCR

”Ren förnedring” - FC Rosengård rasande efter galan

”Vi ångrar att vi inte bojkottade.”

Mångfaldiga landslagsspelaren och FC Rosengårds-mittfältaren Therese Sjögran anländer till 2014 års fotbollsgala i Globen.Bild: Fredrik Sandberg
Reaktionen är enig från klubbledningen enligt Erling Nilsson, som pekar på en rad händelser och som FC Rosengård menar visade dålig respekt för kvinnlig fotboll och dess utövare.
Från början till slut.
Den allra fränaste kritiken kommer mot hur olika landslagen behandlades.
– Tjejerna kommer som vem som helst och sitter på plats i två timmar före galan och är med på hela middagen, sen kommer herrlandslaget in som något slags gudar precis innan sändning, säger Erling Nilsson. Och hela salongen ska stå och hylla dem – för vad?
Damerna kom också i samlad tropp, men utan någon större uppmärksamhet. Då fanns också endast middagsgästerna på plats, läktarpubliken var inte insläppt.
När herrarna kom in gjorde de det med sina respektive och till Star Wars-musik.
– De kan sluta tala om jämställdhet. Det är bättre då att de säger att de tycker att damfotbollen är för dålig och inte är värd att behandlas lika, säger Erling Nilsson. Tjejerna har kvalat in till VM och herrarna har inte kvalat in till något. Jag hade köpt fullt ut om Zlatan Ibrahimovic hade kommit in sent och ensam, för det är han sannerligen värd, men hela landslaget...
Erling Nilsson drar paralleller till andra idrotter.
–Ta skidlandslaget eller friidrotten för några år sedan. Kan någon tänka sig en gala där Charlotte Kalla smygs in först och där sedan Marcus Hellner kommer någon timme senare med buller och bång. Eller att Carolina Klüft och Kajsa Bergqvist skulle behandlas på det sättet.
Hur Therese Sjögran behandlades efter sina 200 landskamper är en annan punkt som upprör känslorna.
Allt började med inledningen av galan, då komikern Soran Ismail kom cyklande upp på scenen, med anspelning på förra årets "bilbråk" (Anders Svensson fick en bil), då Zlatan Ibrahimovic – på skämt betonade han senare – erbjöd Sjögran en cykel med hans autograf på.
– Det är oerhört respektlöst mot Therese att behöva höra skämt om den historien igen, säger Erling Nilsson. Och sedan stryks helt enkelt en planerad hyllning till henne.
Det fanns en förinspelad video som skulle hylla Malmöspelaren under galan. Men TV4 valde att plocka bort inslaget helt när man ansåg sig komma i tidsnöd. I stället nämndes Sjögrans 200 landskamper i en bisats som avrundning på programmet.
– Therese var nog lite chockad över att det blev så här igen, säger Erling Nilsson.
Ytterligare ett exempel som skapade irritation var när "guldgrävartrion" från USA, som då kallade sig GES, delade ut priset till årets mittfältare och kallade henne för Carolina Seger.
– Det är inte en liten detalj att inte kunna namnet på en av Sveriges mest kända fotbollsspelare, säger Erling Nilsson.
Från början var ju bland annat Therese Sjögran inne på att FC Rosengård inte skulle åka till galan, eftersom den ligger mellan två Champions League-omgångar. Nu lyckades FCR få flyttat sin match mot Hjørring en dag och bestämde sig då för att åka.
Men flera stjärnor, däribland diamantbollsvinnaren Lotta Schelin kunde inte komma hem. Vilket fick landslagsbacken Sara Thunebro att ge en känga till Svenska Fotbollförbundet och TV4 när hon fick ta emot Schelins pris som bästa anfallare under året.
– Jag själv skulle passa på att ge en passning till fotbollsförbundet att planera Fotbollsgalan på ett bättre datum, så att jag slipper återkomma nästa år och hämta Lottas priser, tack.
Erling Nilsson la på tisdagsmorgonen ut följande kommentar på Facebook:
"Ännu en fotbollsgala där kvinnliga fotbollsspelare blir förnedrade.
Jag ångrar att vi inte bojkottade årets gala.
Nu måste ansvariga på Svenska Fotbollsförbundet bestämma sig.
Är tjejers fotboll på riktigt?"
– Jag förstår inte att de inte märker signalerna. Är de fullständigt tondöva. Vad ska vi säga till 13-14-åriga tjejer som spelar fotboll? Hur ska vi förklara att de behandlas olika? För snacket om jämlikhet är bara snack, det kan förbundet lika gärna erkänna.

Vad tycker du?

Har du en åsikt om detta? Skriv ett inlägg (max 3000 tecken inklusive mellanslag) och skicka till insändarsidan Åsikter. Läs gärna Sydsvenskans skrivtips.
Läs alla artiklar om: Fotbollsgalan 2014
Gå till toppen