Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Superstjärnans musik leks fram i städskrubben

Den egyptiska superstjärnan Oum Khalthoums liv blir teater för unga. På Moriskan spelas till helgen "Oum", en poetisk musiksaga för barn.

En del av rekvisitan i "Oum" hämtas från städskåpet. Sofia Berg Böhm spelar huvudpersonen Oum, här tillsammans musikern Mousa Elias. Medverkar gör också Feras Sharstan.
Oum Khalthoum, Umm Kulthum eller Om Kalsoum som hennes namn också kan stavas är en av arabvärldens allra största stjärnor. Hon föddes i en liten by, med en fantastisk sångröst. Men för att kunna sjunga offentligt blev hon tvungen att klä sig som en pojke.
Hon blev berömd för sin vackra röst och kunde börja framträda som sig själv. På 1920-talet tog hennes karriär fart i Kairo och hon blev Egyptens första massmediala superstjärna.
För ett och ett halvt år sedan hade Johanna Huss aldrig hört talas om Oum Khalthoum. När hon fick höra om bondflickan som blev megastjärna fick hon idén att göra barnteater.
– Det handlar mycket om hennes resa, flickan från byn som fick komma till Kairo och bli kändis. Hela tiden får vi följa hennes strävan och att man måste jobba för att nå dit man vill, säger Johanna Huss som skrivit manus och regisserat "Oum".
På scen står skådespelaren och sångerskan Sofia Berg Böhm som spelar Oum, samt musikerna Mousa Elias och Feras Sharstan som spelar arabisk musik. En del musik är Oum Khalthoums, annat är inspirerat av henne. Johanna Huss har skrivit svensk text till några melodier.
Hela berättelsen utspelar sig i en lekfull värld. Johanna Huss berättar att hon tycker om att visa att det går bra att leka med vad som helst.
– Det är som att man kommer in i en städskrubb. Mopparna förvandlas till skägg och en tvättsvamp kan bli en hatt. Det kanske låter tråkigt, men det är egentligen socialrealistisk poesi, säger hon och skrattar.
Föreställningen har visats i Stockholm i två veckor. I Malmö visas den på Moriskan på fredag och lördag. Johanna Huss tycker att det har varit roligt att möta barnens reaktioner på föreställningen. Många barn med rötter i andra länder har känt igen Oum Khalthoums musik.
– Vi spelade för en grupp med ganska nyanlända barn från Syrien och de kunde sjunga med i alla låtarna. En gång krävde publiken extranummer, så de fick ta någon mer av Oums låtar efteråt, berättar Johanna Huss.
Eftersom föreställningen vänder sig till barn från fyra till sju år så går ensemblen inte så mycket på djupet med de svårigheter som fanns i Oum Khalthoums liv. Johanna Huss berättar att det finns många aspekter som kunde tagits upp, hur Oum blev en viktig politisk person i Egypten till exempel.
Johanna Huss tycker ändå att föreställningen som nu kommer till Malmö kan passa även vuxna som vill veta mer om den egyptiska superstjärnan.
– Det finns något för alla, de vuxna får också sitt. Det som är spännande i berättelsen är hur hon blev en så stor stjärna i hela den arabisktalande världen.
Hon vill att den som ser föreställningen går därifrån med en känsla av att allt är möjligt.
– Men man måste anstränga sig. Och det ska vara roligt. Hela livet är ett äventyr, säger Johanna Huss.

Oum Khalthoum

Sångerskans namn kan stavas på flera sätt, Oum Khalthoum, Umm Kulthum eller Om Kalsoum till exempel.
Hon var en av arabvärldens mest framstående sångerskor.
Hennes sånger handlar ofta om kärlek, längtan, och förlust. Under hennes konserter kunde en enda låt fortsätta i flera timmar, beroende på hur publiken reagerade.
När hon dog 1975 deltog flera miljoner människor i hennes begravning.
Föreställningen "Oum" spelas på Moriskan på fredag och lördag.
Gå till toppen