Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tältbrand vid Dalaplan misstänks vara anlagd

Branden vid Dalaplan i Malmö var anlagd. Det utgår polisen ifrån eftersom den startade på två ställen samtidigt. 

– Det är ett synnerligen fult brott. Det handlar om att beröva redan fattiga människor de få ägodelar de har, säger Nils Norling, polisinformatör.
Branden var mellan Per-Albin Hanssons väg och Cronquists gata.
Ett tält i den sydvästra delen av platsen blev helt nedbränt. Ett tält i den sydöstra delen blev rökskadat av branden som startade där. Ingen skadades och det fanns inga EU-migranter på plats när branden började.
Det fanns först en teori om att ett bortglömt ljus orsakat branden. Men den gäller inte längre eftersom branden uppstått på två ställen.
Redan drygt tre timmar efter branden vid 15-tiden på tisdagen så beslutade polisen att lägga ner förundersökningen. Det finns inte vittnen eller andra spår att gå efter, menar polisen.
– Men en nedlagd utredning kan återupptas så fort det kommer in nya uppgifter. Vi vädjar till allmänheten om vittnesuppgifter från platsen, säger Nils Norling.
– Det kan handla om iakttagelser en halvtimme tidigare. Det kan vara personer som har setts röra sig i området.
Polisen kontaktade kommunens socialjour som kom till platsen för att erbjuda hjälp.
Händelsen rubriceras som skadegörelse.
När Sydsvenskan besökte det brandhärjade tältet under tisdagskvällen pågick arbetet fortfarande med att städa undan. I delen som klarade sig undan lågorna, satt de boende kring en eld.
Enligt en av de boende, David, bor nio personer i tältet och de försörjer sig genom att tigga.
– Vi var alla ute när det hände, säger han.
David berättade att han inte vet hur branden startade men misstänker att den är anlagd.
– Men det har inte uttalats några hot innan händelsen, säger han. Vi har inte gjort någonting mot någon. Vi vet inte varför någon skulle göra så mot oss.
Planen är att de ska bo kvar på platsen och fortsätta röjningsarbetet på onsdagen.
– Vi har fått mycket hjälp från människor som kommer förbi, säger David.
Hanna Helgegren som jobbar på barnkliniken på Sus blev tillsammans med ett antal kollegor vittne till branden.
– Från vårt kontor kunde vi se att det var en kraftig brand. Lågorna var två meter höga och sen blev de snabbt betydligt större. Vi ringde 112 och då fick vi reda på att brandkår och ambulans redan var på väg. Det var andra som hade larmat.
– EU-migranter har bott på platsen sedan i våras, säger hon.
Enligt Hanna Helgegren har de sovit i små kojor uppbyggda av gamla madrasser och mattor. De brukar laga mat där, men vi såg inte att där var några EU-migranter när branden var igång. Det kom dit tre kvinnor som vi tror bor där, men först när brandkåren precis hade släckt, säger Hanna Helgegren.
På onsdag kl 19 anordnas en stödmanifestation för EU-migranter på Möllevångstorget i Malmö.

Vet du mer?

Mejla gärna vad du har sett och dina kontaktuppgifter till 71234@sydsvenskan.se.
Gå till toppen