Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Fotbollen tar upp hela min tid"

Matilda Abramo siktar på landslaget. Vid månadsskiftet lämnade hon Vellinge IF för elitlaget FC Rosengård.
Matilda Abramo siktar på landslaget och nu har hon tagit ett steg närmare. Vid månadsskiftet lämnade den hårt tränande 16-åringen Vellinge IF för elitlaget FC Rosengård.

Ute börjar mörkret sänka sig och det duggregnar. Men Matilda Abramo är redan omklädd och klar för kvällens träning. Hon är 16 år och för ett par veckor sedan blev det klart att hon får en permanent plats i FC Rosengård U19: s träningsgrupp 2015.
Matilda Abramo började spela fotboll när hon var tio år. Då hade hon redan visat framfötterna som brottare några år.
– Jag började med fotboll för att jag ville hålla på med en lagsport istället. Min bror hade hållit på med det innan. Min familj är en fotbollsfamilj. Men nu är det bara jag som spelar.
Vellinge IF var det naturliga valet. Matilda Abramo bor några kvarter från idrottsplatsen i Vellinge . Men sedan februari har hon varvat träningarna för Vellingeklubben med gästträningar i Malmö för FC Rosengård.
– De tog kontakt med klubben och med pappa. Antagligen hade de sett mig spela i Skånelaget. Jag åkte dit och kollade på en match och det verkade bra.
Två gånger i veckan träningar i Vellinge, fyra gånger i veckan träningar i Malmö, plus matcher. Dessutom spelar Matilda Abramo sedan ett år tillbaka i Skånelaget som är distriktslaget för skickliga spelare från Skåne. Och så fotbollsträningen i skolan på det, tre gånger i veckan där också. Matilda Abramo läser samhällsprogrammet med idrottsprofil på idrottsgymnasiet på Malmö Borgarskola. Undervisningen är till största delen förlagd till Swedbank stadion.
– Jag trivs jättebra. Det känns pushande.
Mycket fotboll blir det. Är det värt all slit?
– Ja det är verkligen värt det. Fotbollen tar upp hela min tid men jag vill lägga tid på det. Det är gemenskapen, glädjen i det hela, och möjligheten att komma långt.
Och det är Matilda Abramo på väg att göra nu. Förra veckan började hon försäsongsträningen som permanent spelare hos FC Rosengård.
– Att jag nu har gått över till Rosengård är jag oerhört glad över. Det är ett jättepositivt steg i min utveckling och nu går jag vidare till ett elitsatsande lag där jag kan utvecklas i riktning mot ännu större utmaningar. Ett av mina stora mål är landslaget och nu ser jag fler möjligheter till det.
Därmed lämnar hon också barndomsklubben.
– Det är en bra klubb att börja i. Sedan kan man ta sig vidare. Det känns som att de är glada för min skull här.
En förebild är Hanna Persson som tidigare spelat i Vellinge IF men som nu också spelar för FC Rosengård.
När insåg du själv att du har något speciellt?
– När de tog med mig i Skånelaget insåg jag att jag kan komma långt om jag försöker.
Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare?
– Snabbhet och spelförståelse, alltså att kunna se spelet framför sig.
Matilda Abramo lyfter fram sin förre tränare Kristian Olsson i Vellinge IF som en person som betytt mycket för hennes utveckling.
– Han har hela tiden trott på mig. Han hjälper mig fortfarande och kommer med tips.
"Jag vill komma långt. Jag vill spela i landslaget. Bilden är från när jag var på Visingsö med Skånelaget".
Så här kommenteras Matilda Abramos avancemang.
"Detta är ännu ett bevis på att Vellinge IF är en mycket bra klubb för att utvecklas som fotbollsspelare. Vi önskar Matilda lycka och framgång i sin nya klubb!"
Ville Peltomäki, verksamhetsansvarig Vellinge IF
"Matilda har under hela året visat tydliga framsteg och en stark vilja att utveckla sin fotboll. På varje träning har hon deltagit koncentrerat och lyhört, egenskaper som är nödvändiga för att kunna ta ytterligare steg i sin utveckling."
Robert Larsson, Team Coordinator FC Rosengård U19
Gå till toppen