Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jacobson vann poker-VM

Martin Jacobson, 27, vann poker-VM i Las Vegas i USA. Han kammar därmed hem vinstsumman på 10 miljoner dollar, motsvarande 74 miljoner kronor.

Bild: John Locher
– Herregud, det här är så stort, säger Lina Olofsson, ordförande i Svenska pokerförbundet.
Hon har suttit uppe hela natten och följt finalen på nätet och är full av beundran för Martin Jacobsons spel.
– Han är kontrollerad och avvaktande. Han väntar på rätt läge och gör inget överilat. Han har ett fokus som inte är av denna värld.
Lina Olofsson var i kontakt med Martin Jacobson inför turneringen och fått insyn i hur han förberett sig. Bland annat hade han som förberedelse satt upp hela finalbordet på nätet.
– Han hade spelat finalbordet 40 gånger för att gå igenom alla möjligheter som kunde uppstå.
– Han är den mest värdiga vinnaren av WSOP (World Series of Poker) någonsin.
Jacobson och Norges Felix Stephensen var de enda två spelare som återstod i finalen i poker-VM i Las Vegas i USA.
De båda inledde nattens avgörande omgång tillsammans med Jorryt van Hoof från Nederländarna, men holländaren slogs ut efter några timmars spel.
Därmed kammar Jacobson hem 10 miljoner dollar – runt 74 miljoner kronor. Stephensen får 5,1 miljoner dollar och Jorryt van Hoof blev inte lottlös: Som trea vann han 3,8 miljoner dollar, det vill säga omkring 28 miljoner kronor.
Senast en svensk spelade i finalen var 2006 då Erik Friberg hamnade på åttonde plats och kunde plocka ut nästan två miljoner dollar.
Lina Olofsson hoppas att Jacobsons vinst ska få i gång den politiska debatten om poker, som ofta betraktas som ett turspel snarare än ett skicklighetsspel.
– Poker har lite dåligt rykte, men det är så stort. Det är en tankesport som schack eller bridge och det hoppas jag att fler får upp ögonen för.
Spelbolagen hoppas att Martin Jacobsons framgångar ska väcka liv i svenskarnas intresse för poker, skriver Dagens Industri. Intresset var som störst 2007 och har dalat sedan dess.
I dag står pokerspel för tre procent av Unibets verksamhet.
Gå till toppen