Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Philae har landat på kometen – Följ historiska uppdraget direkt

Efter mer än tjugo års förberedelser har Europeiska rymdorganisationen ESA lyckats genomföra tidernas första landning på en komet.

Händelsen är historisk då det är första gången hittills som en farkost landar på en komet.
Ett stort jubel utbröt på ESA:s kontrollrum vid landningen.
Enligt personalen i kontrollrummet sänder nu Philae signaler från kometen. Signalerna visar att Philae har landat som den ska och står på ytan. Vid 19-tiden väntas de första bilderna från kometens yta komma till jorden.
– Det här är ett stort steg för mänskligheten, säger Jean-Jacques Dordain, ESA:s generaldirektör.
– Jag upprepar det jag säger efter varje framgång: Det största problemet med framgång är att det ser enkelt ut. När man lägger ihop alla som bidragit till det här här så vet man att det inte kommer ur ingenting. Det kommer från hårt jobb och expertis.
På landaren finns ett dussintals instrument som genast kommer att sätta igång att analysera kometen, både på ytan och invändigt genom att den kommer att skicka en radiosignal rakt igenom den, som fångas upp av Rosetta på andra sidan.
Philae kommer även att ta bilder och undersöka ytans beskaffenhet på olika sätt. En borr ska också gräva upp prover som analyseras.
Björn Davidsson, doktor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet och inblandad i Rosettaprojektet, beskriver landningen som en väldigt stor händelse.
– Detta är första gången i mänsklighetens historia som vi landar på en komet.
Vad är den vetenskapliga poängen?
– Kometer är rester från tiden när planeterna bildades. Det är överblivet material som Jupiter och Mars inte sög upp när de bildades. Genom att studera den här kometen får vi information om hur det gick till när vårt solsystem bildades för cirka 4,5 miljarder år sedan. Vi lär oss hur solsystemet såg ut då, vilket ger oss en bakgrundspalett till hur jorden bildades och vilken typ av plats som har förmåga att frambringa liv.
Den som studerar rymden måste vara utrustad med en hel del tålamod.
Redan i mars 2004 sköts den europeiska rymdorganisationen ESA:s sond Rosetta upp från Franska Guyana. Målet för resan var kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. En komet som funnits sedan solsystemets barndom.
Landaren är inte särskilt stor. På jorden väger Philae som ett kylskåp, men efter att den landat på kometen upplevs vikten som bara ett gram, enligt AFP.
Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko befinner sig på det nästan ofattbara avståndet 500 miljoner kilometer från jorden, i asteroidbältet utanför mars bana.
Projektet är inte över i och med Philaes landning. Rosetta ska stanna i kometens bana i drygt ett år till.
– Vi kommer att följa vad som händer när den här isklumpen börjar närma sig solen och bli alltmer aktiv, säger Björn Davidsson.
Projektet är inte över i och med Philaes landning. Rosetta ska stanna i kometens bana i drygt ett år till.
– Vi kommer att följa vad som händer när den här isklumpen börjar närma sig solen och bli alltmer aktiv, säger Björn Davidsson.
Mer om Rosetta och Philae hittar du i vår grafik här:
Läs även TT:s direktrapportering om utvecklingen:

TIDSSCHEMA

Klockan Det här händer
12.00-13.15 Radioförbindelse Philae-Rosetta etableras
15.00-16.30 Sista förberedelserna inför kometlandningen
16.45-17.15 Beräknad landning
18.00 Preliminärt första bilderna från kometen
Gå till toppen