Malmö

16-åring gripen för tre mordförsök

En 16-årig pojke har gripits för mordförsök på Kantatgatan den 8 oktober. Tre bröder blev då nedskjutna.
Tre veckor senare blev han själv skjuten och hans vän mördad utanför Jönköping.

– Vi har en person anhållen för mordförsök på Kantatgatan, säger kommissarie Kennerth Strand på kriminalsektionen.
Det var i tisdags som 16-åringen greps. Polisen är förtegen om var och hur det gick till.
Men polisen blevför flera veckor sedan tipsade av en kommunanställd om att 16-åringen låg bakom skjutningen på Kantatgatan.
16-åringen uppges ha försökt sälja stulna märkesjackor till de tre männen. Ett bråk om priset ska ha resulterat i att 16-åringen tagit fram en pistol och börjat skjuta.
En av de skjutna bröderna fick livshotande skador när han träffades i bröstkorgen. Enligt polisen ingår de skadade i ett kriminellt nätverk.
Den 28 oktober befann sig 16-åringen på en parkering i Norra Hammar söder om Jönköping med en 17-årig vän från Malmö.
Där blev båda skjutna av två jämnåriga som även de är hemmahörande i Malmö.
17-åringen dog på platsen och 16-åringen skadades. Han bedömdes som allvarligt skadad och opererades akut, men han kunde lämna sjukhuset efter några dagar.
Vittnen hade sett hur två personer lämnat brottsplatsen i en taxi. Polisen följde deras färd genom taxins gps och de stoppades och greps i höjd med Örkelljunga. De är 16 och 17 år gamla och häktades som misstänkta för mord och mordförsök.
Polisen i Jönköping försöker få fram varför de fyra ungdomarna från Malmö befann sig i Jönköpingstrakten och bakgrunden till mordet.
Malmöpolisen vill inte kommentera kopplingen mellan skjutningen på Kantatgatan och mordet i Jönköping tre veckor senare.
– Vi avvaktar med kommentarer om det, säger Kennerth Strand.
Gå till toppen