Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Upphäv svenskt medborgarskap för dem som ansluter sig till IS

Mellanöstern är skådeplats för massmord i stor skala. Terrorgruppen Islamiska statens (IS) brutalitet är världskänd och väcker ilska och rädsla inom människan. Det finns inga som helst tecken på nåd och mänsklighet i krigarnas blickar. IS härjning i Irak och Syrien innefattar mord, våldtäkt, tortyr och människohandel. Dess människosyn är vidrig.
En av Islamiska statens soldater i staden Kobane. För att hindra svenskar från att begå terrorbrott föreslår Aras Amin att medborgarskapet ska kunna upphävas för den som väljer att ansluta sig till terrorgruppen. FOTO: APBild: AP
Faran är inte långt från Europas gränser och redan nu har den skapat otrygghet på kontinenten, men också i världen. Människor i staden Mosul känner dagligen hotet och väntar på ett mirakel för att bli av med terroristerna.
I Kobane ser människor den svarta fanan som svävar runt om i staden, men många har ändå valt att stanna för att fortsätta kriga. Kvinnor säljs eller våldtas, soldater och civila halshuggs, männen skjuts i huvudet och slängs i floderna Tigris och Eufrat. Minoriteter som yazidier och kristna förföljs, motståndare hamnar i massgravar. Religiösa och historiska byggnader och statyer bränns ner. Det är svårt att greppa att detta händer nu, i modern tid.
Över 15 000 människor har kommit från hela världen för att ansluta sig till IS och jag befarar att ännu fler kommer att göra det. Runt 2 000 av dem som har anslutit är europeiska medborgare som har valt att döda oskyldiga civila i området på gränsen mellan Irak och Syrien framför. Europa och världen skickar militärt och humanitärt stöd till bland andra kurder för att fortsätta sitt motstånd i staden Kobane, men samtidigt rekryteras flera västerlänningar till IS. Detta ökar trycket mot just kurder och andra folkgrupper.
Europa har ett ansvar för att hindra människor från att ansluta sig till terrororganisationen IS eller åtminstone skicka en signal till terroristerna. Tyskland och Storbritannien har tagit steget. Kanada har också infört denna lag och Australien samt Finland är på utredningsfas. Även Sverige måste åtminstone utreda ett upphävande av medborgarskap för dem som ansluter sig till terrorgruppen IS. Människor måste tvingas att göra denna avvägning innan de ska ge sig i väg och delta i ett meningslöst krig mot oskyldiga civila.
Det är naturligtvis svårt för svenska staten att veta vilka som ansluter sig till IS. Vi bör pröva alla metoder, bland dem den svenska underrättelsetjänsten. Vi kan dra lärdomar av arbetet i Norge, Danmark och Nederländerna.
Att begå avskyvärda brott för att sedan åka hem till Sverige och få en fristad är oacceptabelt. En fristad är till för dem som flyr från förtryck och förföljelse och inte för dem som har begått mänsklighetens grövsta brott.
Aras Amin
Gå till toppen