Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Många utbetalningar men ingen korruption kring fotbolls-VM

Inget otillåtet att tala om när Ryssland fick fotbolls-VM 2018 och Qatar 2022. Det slår internationella fotbollförbundet Fifa fast. Men utredaren själv drar inte samma slutsats.

Fifa-ordföranden Sepp Blatter i mitten, flankerad av Rysslands vice premiärminister Igor Sjuvalov och qatariske shejken Hamad bin Khalifa Al-Thani, när Ryssland och Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 respektive 2022.Bild: Michael Probst / AP
Den 42-sidiga sammanfattningen av utredningen släpptes i går av ordföranden i Fifas dömande organ i etiska kommittén, tysken Hans-Joachim Eckert. Rapporten, som tar upp omständigheterna bakom valet av Ryssland och Qatar som värdar för fotbolls-VM 2018 och 2022, är en ovanlig inblick i spelet bakom kulisserna.
Utredaren, amerikanske ordföranden i utredningsgruppen för etiska kommittén Michael Garcia, har på uppdrag av Fifas etiska kommitté granskat alla kandidatländernas kampanjer inför omröstningen i slutet av 2010. För första gången beslutade då Fifas exekutiva kommitté samtidigt om placeringen av två mästerskap i rad.
Den ryska arrangörsgruppen delade, till skillnad från de flesta andra arrangörskandidater, bara med sig av en bråkdel av dokument som kunde varit relevanta. Ryssarna förklarade det med att datorerna som gruppen använt hade leasats och efter kampanjen lämnats tillbaka. Leverantören meddelade att datorerna hade förstörts.
Fifa-utredarna försökte också få tillgång till mejl till och från arrangörsgruppen under kampanjtiden. Det gick inte med förklaringen från de ryska arrangörerna att de misslyckats med att få Google att svara på begäran att få ut mejlen som gått via Googles mejltjänst Gmail.
Hans Joachim Eckert, ordförande i Fifas dömande organ i etiska kommittén.Bild: Walter Bieri / AP
Hans-Joachim Eckert skriver att det inte finns tillräckliga bevis för att Ryssland skulle ha försökt påverka ledamöterna i Fifas exekutiva kommitté.
Angående Qatars ansökan tar utredningen upp hur ett av landets företag finansierade en träningsmatch mellan Brasilien och Argentina i Qatars huvudstad Dohaen månad före omröstningen.
Även om arrangörsgruppen förnekar några band till företaget är utredarna bekymrade över hur tilltaget följer Fifas etiska regler.
I början av 2010 sponsrade Qatars arrangösgrupp det afrikanska fotbollförbundets kongress i Angola. Sponsringen innebar att Qatar fick ensamrätt att marknadsföra sig som VM-kandidatland 2022 – något som kostade runt 14 miljoner kronor. Hans-Joachim Eckert skriver att sponsringen följde Fifas regler.
Utredningen kritiserar däremot att qataren Mohammed bin Hammam, tidigare ordförande i Asiens fotbollförbund och som 2012 bannlystes på livstid från fotbollen av Fifa, gjorde utbetalningar till höga tjänstemän i Afrikanska fotbollförbundet inför omröstningen. Men Hans-Joachim Eckert bedömer att utbetalningarna gjordes för att stärka Mohammed bin Hammams kandidatur till att bli Fifa-ordförande mer än Qatars ansökan om VM 2022.
Mohamed bin Hammam.Bild: Foto: Ap
Mohammed bin Hammam betalade också 12 miljoner kronor till Fifas dåvarande viceordförande Jack Warner från Trinidad Tobago, som senare tvingades avgå.
Varken i Rysslands eller Qatars fall anser Hans-Joachim Eckert att det i sin helhet inte finns tillräckligt med bevis för att länderna agerat på ett regelvidrigt sätt för att få VM.
Eckert är desto hårdare mot Englands kampanj för VM 2018. Utredningen visar att engelsmännen försökte vinna röster genom Fifas dåvarande viceordförande Jack Warner. Bland annat ska arrangörsgruppen ha ordnat arbete åt en person nära Warner.
Warner ville även ha tjänster åt en klubb han ägde i Trinidad Tobago. Utredningen kan inte bevisa att så skedde men skriver att engelsmännen verkade villiga. Utöver det sponsrade England en galamiddag för det nordamerikanska/karibiska fotbollförbundet i Trinidad 2010 – en kväll som enligt utredningen gick loss på 430 000 kronor.
Även Australiens kampanj för att få VM 2022 kritiseras i utredningen för att ha låtit konsulter uppvakta Fifa-delegater på olämpligt sätt och sedan försökt sopa igen spåren.
Japan skänkte ett flertal gåvor till Fifa-delegater och deras fruar (24 av 25 ledamöter i exekutiva kommittén är män), till exempel digitalkameror och handväskor) för mellan 5000 och 15000 kronor vardera.
Sydkoreas kampanj för VM 2022 skrev till utvalda Fifa-delegater att det kunde startas en global fotbollsfond som Sydkorea trodde sig kunna samla in sex miljarder kronor till. Pengarna skulle gå till att utveckla fotbollen i vissa medlemsländer. Erbjudandet upprepades vid Sydkoreas presentation inför omröstningen. Erbjudandet kan ge sken av en moralmässig konflikt, skriver Hans-Joachim Eckert.
Han tar också upp problemet med att rösta om två VM samtidigt – ett upplägg som gav goda möjligheter till taktik-röstning. Speciellt med tanke på att ledamöterna kunde ändra sin röst mellan första och andra röstningsomgången till respektive mästerskap. Framöver ska det bara röstas om ett mästerskap i taget.
Ryska landslagsspelaren Andrei Arshavin tar emot beskedet om att Ryssland får fotbolls-VM 2018.Bild: Foto: Scanpix
Eckert drar slutsatsen att inget kandidatland agerat på sätt som, sett till helheten, haft syftet att påverka omröstningen.
Ändå tar han upp en rad förslag till ändrade regler. Bland annat vill han begränsa Fifa-delegaters möjligheter att besöka kandidatländer. Ledamöterna ska också tvingas att rapportera alla gåvor de får – även kandidatländer som skänker gåvor ska rapportera dessa.
Utredningen föreslår också att alla vänskapsmatcher som ordnas av ett VM-kandidatland där något av ledamöternas hemländer deltar ska rapporteras till Fifas etiska kommitté. Likadant ska alla band till konsulter redovisas öppet.
Dokumentation som rör kandidaturen ska bevaras i minst fem år efter avgörandet.
Genast efter att sammanfattningen offentliggjordes mötte den kritik, inte minst från engelskt håll. Här från tidigare anfallsstjärnan, numera BBC-kommentatorn, Gary Lineker:
Ännu mer anmärkningsvärt var att utredaren själv – amerikanen Michael Garcia – rasade mot summeringen och dess slutsatser. Han överklagar nu beslutet att lägga utredningen till handlingarna.
Under fredagen medgav Hans-Joachim Eckert att Garcia inte hade fått se summeringen i förväg och att de inte haft kontakt efteråt.
Fifa skriver på sin webb att man noggrant ska överväga förslagen i Eckerts rapport.
 
Läs mer: Hela rapporten från Hans-Joachim Eckert finns på Fifas webb.
Gå till toppen