Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunda-nia vann energitävling

Ett lag från klass 9C på Fäladsgården vann på lördagen tävlingen Spänningssökarna.
Vinnarmodellen är en självladdande dator.

Vinnarna Elin Hallqvist, Liina Kauppi, Samuel Andersson, Thea Jakobsson och Johanna Åberg.Bild: Alexander Agrell
– Jag fick idén sent en natt när jag låg vaken, förklarade Elin Hallqvist efter att segern var klar och en stor del av klass 9C hade stormat scenen i Vattenhallen och hyllat.
– Vi arbetar mycket med datorer i skolan och batterierna blir sämre och sämre. Ibland kan man inte göra sitt jobb där.
– Man får stressa hem för att ladda datorn, inflikade Liina Kauppi.
9C:s modell går ut på att en liten stavmagnet i en spole placeras under varje tangent på datorns tangentbord. Då skulle ström alstras vid varje tangenttryckning och datorn skulle inte behöva laddas lika ofta.
"En idé som är lätt att ta till sig, ger omedelbar nytta och kan skapa en ny kategori producenter" slog juryn fast i sitt omdöme. Vinsten blev en klassresa till London i februari inklusive inträde till och guidning genom Science Museum.
Alla de fem uppfinningsrika lagen i finalen bör betraktas som vinnare, konstaterade juryn och arrangerande Kraftringen. Övriga lag – klass 9 från BMSL i Lund, 9A från Ekenässkolan i Eslöv samt två Hörbylag från Frostaskolan och Georghillsskolan – fick klassresor till Köpenhamn.
Kraftringen är ett energibolag som ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. I årets omgång av Spänningssökarna slogs flera rekord. För första gången deltog lag från alla de fyra kommunerna. 42 klasser ställde upp, vilket är lika med drygt tusen elever. 76 500 röster kom in.
– Syftet med tävlingen är att öka elevernas kunskaper om energi, hållbarhet och miljö och låta dem använda sin kreativitet, förklarade projektledaren Sandra Azmaei, Kraftringen. Lärarna brukar berätta hur väl tävlingen passar in i undervisningen.
Den här gången ska tävlingsbidragen för första gången presenteras och spridas i tryckt form. Tanken där är att vissa av tävlingsidéerna inte i första hand riktar sig till kommunerna själva, utan, som det vinnande förslaget, snarare till industrin.
Tävlingsbidragen kan beskådas på www.spänningssökarna.se.
Gå till toppen