Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med koreograf och dans i centrum

"Where are you from?" En röst ekar genom högtalaren; orden upprepas så att de till slut biter sig själva i svansen. I "The Life and Times of Ms. Karen Henderson" befinner sig koreografen och dansaren Maria Naidu i scenens centrum.

ConcertArtist: The Life and Times of Ms. Karen Henderson. ConcertLocation: Dansstationen. ConcertDate: 2014-11-13.
The Life and Times of Ms. Karen Henderson
Koreograf och dansare: Maria Naidu
Ljussättning: Imre Zsibrik
Kostym: Mathilda Spjuth Dansstationen
Under det knappt timslånga solot hinner hon byta eldröda peruker ett otal gånger. Trots distinkta sceniska element är det denna flyktiga fråga – "Where are you from?" – som fångar in verket. Var kommer du ifrån? Vem är du? Vad gör du här ¬– och varför dansar du? Med absurdistiska förtecken presenteras historien om textilkonstnären Karen Henderson, som en dag möter sin egen kopia i en glassbar i New York. Först syns bara ytliga likheter. Men strax utvecklar sig en dubbelsidig livshistoria i upphackade rörelsesekvenser, ackompanjerade av intervjusnuttar som inte vill hänga ihop. Maria Naidu gestaltar inte någon av de båda kvinnorna, utan manifesterar snarare minnet av mötet. I Mathilda Spjuts glatt gröna byxdress blir hon en skrattspegel eller en joker som spefullt för sig i utkanten av berättelsen. Mellan ett par biostolar och en klädhängare rör sig Naidu knyckvis med fötterna räta mot golvet och fingrarna kontrollerat spelande i luften. Hon leker, poserar, håller emot eller ger sig hän. Impulser från indisk folkdans och västerländsk klubbkultur avlöser varandra i stötar. "...Ms Karen Henderson" är ett verk som förbryllar och faller isär. Här framstår identitet som både en produkt och en biprodukt. Men under de många lagren av förklädnad och ironi ruvar också en känsla av alienation. Frågan om ursprung hänger som en dumstrut i luften.
Gå till toppen