Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medborgargarde skyddar byns butik

Två rån på kort tid höll på att bli den lilla butikens död.

En retlig vind blåser genom Kågeröd. Konstant och kall. Klockan är 21.27. Kvällsmörkret har sänkt sig över byn, gatorna ligger öde.
Men utanför Konsum, stampande med fötterna i den kyliga vinden, står en grupp människor.
12 personer och tre hundar.
Konsumbutiken i Kågeröd har funnits i över 110 år. Idag är den ett av få serviceställen som finns kvar i byn. Ett socialt nav. Med stort stöd. 1500 människor bor i Kågeröd, butiken har 1300 medlemmar.
Men den hotas.
Konkurrensen på matbutiksmarknaden är stenhård sedan ett antal lågpriskedjor etablerat sig i Sverige.
Affärerna har gått sämre för Coop Konsum. Vilket ledde till att kooperativet beslutade att höja de avgifter som dess medlemsbutiker betalar.
Över en natt höjdes Kågerödbutikens avgifter till nästan dubbelt så mycket.
Kris.
– Vi var tvungna att göra någonting. Vår omsättning behövde öka drastiskt, säger Mats Stedt, föreningschef i Kågeröd.
Han beslutade sig för att satsa. Butiken renoverades, organisationen gjordes om, sortimentet förändrades, fokus på ekologiska varor, bättre leverantörer togs in, priserna pressades.
– Kunderna var jättenöjda. Omsättningen ökade. Det var en framgångssaga.
Sen kom rånen.
I augusti rusade en beväpnad man in i butiken, hotade den ensamma kassörskan och försvann med en ansenlig summa pengar.
– Efter rånet hade jag alltid en kompis med mig i butiken när jag jobbade ensam om kvällen, berättar kassörskan.
För några veckor sedan rånades butiken igen.
– Rånen slog undan benen på oss. En så här liten butik har en liten omsättning. Rån slår hårt. Vi var tvungna att lägga om schemat och ha två som arbetar på kvällstid, vilket är dyrt. Snart installerar vi ett nytt, helt kontantfritt system. Det kostar jättemycket, säger Mats Stedt.
På Facebook började bybor diskutera rånen. Efter att Mats Stedt gett sig in i tråden och förklarat hur svårt drabbad butiken var och vilka förändringar som väntades, beslutade allmänheten, i alla fall delar av den, att ställa upp.
– Det är ett fantastiskt stöd. Jag har aldrig bott eller arbetat i ett samhälle där man ställer upp på det här sättet, säger Mats Stedt.
Utanför butiken, fortfarande med den kalla vinden vinande, står medborgargardet på vakt. Några minuter kvar till stängning nu.
De småsnackar och skrattar. Vissa stående, andra sittande på en bänk.
– Vi vill ha kvar vår butik. Det är flera som inte kör bil i byn, många gamla som skulle ha det svårt att ta sig till Svalöv. Och ingen ska behöva sitta där inne och vara rädd, säger Irene Horsner, en av de vaktande.
Ett litet gäng utanför en liten butik på en torsdagskväll. Men det är också något större.
Det är en del av berättelsen om glesbygdens nutid – och om dess invånares rädslor samt vilja inför dess framtid.
Gå till toppen