Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvingas återkalla tusentals glassar

Livsmedelsimportör i Bjuv har sålt isglass med förbjudet färgämne.

Så kallade azofärgämnen (se fakta) förekommer i begränsad mängd i en rad livsmedel. Men är förbjudet i andra. Ett exempel är glass. Ett annat är saft. Skälet är att varianter av ämnena kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration, som det heter i varningstexten.
Bjuvsföretaget och livsmedelsimportören East Asian Foods har sålt minst 1 620 förpackningar av isglassen med det förbjudna ämnet till butiker runt om i hela landet, även en mindre mängd till Finland. Försäljningen har skett sedan i juli månad då företaget fick 1800 förpackningar levererat till sig från Thailand. I antal glassar handlar det om totalt 21 600. En majoritet troligen redan uppäten.
Efter att Söderåsens miljöförbund uppmärksammat missförhållandet har samtliga glassar återkallats. Butiker runt om i landet och i Finland har informerats.
Det var vid en oanmäld inspektion i mitten av oktober som miljöförbundet gjorde stickprovskontroller i sortimentet och upptäckte att innehållsförteckningen var felaktig. Utöver glassen handlade det om en thailändsk tedryck och en granatäpplejuice.
På den engelska innehållsförteckningen fanns azofärgämnena med, men inte på den svenska översättningen. Vilket är ett krav. Produkterna saknade också varningstexten "kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration".
Ett omedelbart säljstopp infördes och företaget tvingades dra tillbaka samtliga produkter. När innehållsförteckningen korrigerats var försäljning tillåten igen. Men det gällde inte för glassen.
– Just E124 är helt förbjudet att ha i glass, säger Malin Gunnarsson Lodin, miljö- och livsmedelsinspektör.
Att den ursprungliga beteckningen inte överensstämde med den svenska översättningen förklarar East Asian Foods marknadsföringschef Ginette Niglis så här:
– Leverantören har skickat en felaktig text till oss. Det är den som vi baserat vår översättning på.
Ginette Niglis menar att det är olyckligt det som hänt och säger att leverantören i Thailand har fått en skarp tillsägelse om att inte upprepa misstaget.
Enligt miljöinspektör Malin Gunnarsson Lodin har importören ett stort ansvar för att produkterna som tas in lever upp till reglerna inom EU.
– Det krävs ett extremt stort ansvar och kräver en gedigen internkontroll.
Det är inte första gången East Asian Food är föremål för förelägganden från livsmedelsinspektörer. 2011 ådrog man sig en företagsbot på 10 000 kronor för just felaktig märkning. Då gällde det buljong och snabbnudlar. 2012 tvingades man dra tillbaka ett olagligt grishudsgodis importerat från Vietnam. Förra året importerades godiset Jelly Cup, som också tvingades dras tillbaka efter ett larm om att det innehöll ett farligt ämne som kunde orsaka kvävning.
På företagets hemsida står det "East Asian Food är din pålitliga livsmedelsgrossist inom import och export av asiatiska varor."
Kan man lita på det?
– Vi har 2 000 produkter i vårt sortiment och vi måste kunna lita på våra leverantörer. Att de gör rätt. Vi har gått ut med en skarp tillsägelse. Vi har funnits i branschen i 30 år och det är inte många produkter som dragits tillbaka, jag tycker man kan lita på det, säger Ginette Niglis.

Azofärgämnen

Azofärgämnen anses kunna ge upphov till överkänslighetsreaktioner och i Sverige var tidigare endast några få azofärgämnen godkända. Sedan maj 1999 gäller dock EU:s regler. Detta innebär att ytterligare fyra azofärgämnen nu är tillåtna i livsmedel och att de dessutom får användas i större utsträckning än tidigare.
Azofärgämnen framställs genom koppling mellan ett diazoniumsalt och en aromatisk amin eller fenol.
Källa: Nationalencyklopedin
Gå till toppen