Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Flera döda i europeiskt oväder

Regnet tycks aldrig sluta ösa ner över Frankrike, Italien och Schweiz. Ovädret, som lett till översvämningar och jordskred, har krävt flera liv.

I Italien miste en äldre man och hans 16-åriga barnbarn livet när deras hus vid Maggioresjöns strand delvis begravdes i lera sent på lördagskvällen. En granne beskriver för italiensk tv hur han väcktes av en hög smäll.
– Sedan började huset skaka. Räddningsarbetare kom snabbt till platsen och började gräva med spadar, men också med sina händer. Föräldrarna hjälpte dem... det var fruktansvärt, berättar han om det flera timmar långa räddningsarbetet.
Ovädret har orsakat kaos i Italien, som på många håll dras med bräcklig infrastruktur, och kostnaderna för förödelsen uppskattas till flera miljoner euro. Ytterligare en man befaras ha omkommit nära hamnstaden Genua där hans bil ska ha spolats av vägen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Flera vägar har stängts av och de boende uppmanas att stanna inomhus.
– Situationen är mycket svår, väldigt allvarlig. Det är klokt att stanna hemma, sade borgmästaren i Genua, Marco Doria, tidigare under helgen.

I Schweiz har två kvinnor i 30-årsåldern hittats döda i spillrorna av ett mindre våningshus i Davesco-Soragno, nära Lugano. Ytterligare fyra personer skadades där sedan huset sent på lördagskvällen kollapsade i samband med ett jordskred, skriver nyhetsbyrån AFP.
Landets meteorologiska institut uppger att regionen, inom loppet av ett dygn, dränktes av mellan 50 och 70 liter vatten per kvadratmeter, enligt tv-kanalen RTS.
Från Sydfrankrike rapporteras minst sex personer ha dött då ovädret drog fram i lördags. Bland offren fanns en mor och hennes två barn vars bil sveptes bort vid en bro i Gard.

Är du drabbad av ovädret?

Berätta var du är och mejla dina kontaktuppgifter till 71234@sydsvenskan.se
Gå till toppen