Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kärlek i Cessnan

Flydde från öst till sin älskade i väst.

1965 träffade svenske Hans Christian Cars en läkarstudent från Östberlin vid namn Isolde Glese. Det var kärlek vid första ögonkastet. Hans Tristan och Isolde kunde man kan kalla denna kärlekshistoria, fast den lyckades övervinna kalla krigets alla hinder. Han tog flygcertifikat och flög med en liten Cessna från Österrike till Tjeckoslovakien för att hämta sin älskade en blåsig augustidag 1966. De klarade sig mot alla odds – trots att både politik och väder var emot dem.
Lagom till firandet av att Berlinmuren revs för 25 år sedan ger Kalla Kulor Förlag ut Cars bok ”Flykten över järnridån”, som en påminnelse om hur muren avgjorde livsöden. Det är svårt att förstå DDR, att denna absurda gräns fick påverka så många och att vi i Sverige inte protesterade starkare mot diktaturen i vårt grannland. Den svenska naiviteten, både under andra världskriget och efteråt, är något som borde diskuteras betydligt mer.
Cars korta bok om hur han och Isolde träffades, hur de förberedde sig och själva flykten, åskådliggör hur det var att leva i kalla krigets Europa. Han skriver enkelt och det är lätt att ta till sig historisk fakta – men framför allt är det en lektion i civilkurage. Och som så ofta är det när vi läser om personliga öden, som följden av politiska beslut verkligen drabbar oss.
Gå till toppen