Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Energisk övertalning för energisnålare LTH

Fastigheter på LTH-området är riktiga energislukare. Det vill 16 miljöteknikföretag vara med och ändra på. Under en högintensiv eftermiddag försökte de övertyga en jury om att just deras lösning är den bästa.

Pär Sundberg från företaget Noda Intelligent Systems försökte övertyga juryn om att hans företag borde vara med och göra LTH mer energieffektivt. Moderator: Bengt Malmberg.Bild: Hakan Rojder
Det var laddad stämning i hörsalen på Ingvar Kamprad Designcenter (IKDC) när Pär Sundberg från företaget Noda ställde sig framför juryn.
Uppdraget: att på fem minuter förklara varför Akademiska hus borde satsa på företagets energi-besparande system som reglerar fjärrvärme utifrån väderprognoser.
– Ett självlärande system som lär sig varje fastighets unika egenskaper. Det sänker energikostnaden och höjer fastighetens värde, sade Pär Sandberg.
– Men väderprognoser, hur då? kontrade juryn.
– Vi vill ha koll på solintaget och vinden. Väderprognoser är användbara om de gäller de närmaste timmarna. Och så är de gratis.
Om juryn, som bestod av representanter från Lunds kommun, Lunds universitet och Akademiska hus, lät sig övertygas av något av de 16 företagen som var på plats fick de många åhörarna aldrig veta.
Att låta olika företag "pitcha" sina bästa idéer för att öka energieffektiviteten, är ett grepp som Akademiska hus har tagit till för att snabbare nå sina miljömål. Till år 2025 ska energianvändningen i bolagets fastighetsbestånd minska med 50 procent. 30 procent har uppnåtts, om man ser till Akademiska hus i sin helhet. Nu återstår de sista 20 procenten.
– Det är väldigt ambitiösa mål, och det blir svårare och svårare ju längre man kommer. Vi ska både öka energieffektiviteten och minska koldioxidutsläppen, säger Li Lövehed, energistrateg på Akademiska hus, Region Syd.
LTH-området som ritades av Klas Anselm under 60-talet har byggts om efter hand, men arkitektens visioner sätter vissa begränsningar.
– Det är tegelväggar som man inte kan isolera utvändigt. När vi har bytt fönstren blir de lika isolerande som väggarna och väggarna blir lika kalla som fönstren. Nu har vi bjudit in företag för att få tips och idéer på hur vi ska komma till bukt med det här, säger Li Lövehed.
Husen är inte heller anpassade efter hur studenter och personal använder lokalerna idag. Studenterna är betydligt fler nu än när husen byggdes, och de stannar längre i byggnaderna för att plugga.
– Då krävs ökad ventilation. Det kan också bli problem med för höga temperaturer när många människor värmer upp med sin kroppsvärme, säger Li Lövehed.
Att hus i allmänhet inte riktigt hänger med vår tids sätt att leva är ett generellt problem, berättar hon och ger två exempel.
– Man kanske vill ha det varmare än man var van vid förr och vi duschar mer så att fuktbelastningen ökar.
Att förbättra energieffektiviteten i LTH-husen är inte bara en teknisk fråga.
– Husen är byggda för att se ut på ett visst sätt, det är en utmaning att både bevara det gamla och nå våra miljömål.
Dagens avslutades med mingel mellan företagare och universitetsfolk.

Miljöpitch på LTH

16 energiteknikföretag från Sverige, Danmark och Tyskland deltog.
LED-belysning, solvärme, ventilationssystem och geotermi var några ämnen som diskuterades.
Arrangör: Akademiska hus, Sustainable Business Hub och Future by Lund.
Juryn: Representanter från Akademiska hus, Lunds kommun och Lunds universitet.
Gå till toppen