Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Familjens stora äventyr blir tv-serie

I fyra år seglade familjen Hammarberg jorden runt. Nu blir deras äventyr del av en tv-serie.
I helgen spelades de sista delarna in hos familjen, som nu kommit hem till Malmö igen, men fortfarande bor på sin båt.

Familjen Hammarbergs seglats blir tv-serie. Jesper Olsson filmar när Otto, Linda, Ludvig och Lovis har picknick med vännen Ove.Bild: Peter Frennesson
"Familjer på äventyr" heter serien som ska sändas i SVT med start i januari. Tittarna får följa fyra familjer som gör det där som många säkert någon gång drömt om: bryter upp och ger sig iväg från vardagen mot ett äventyr.
Familjen Hammarberg från Malmö är en av familjerna. Det är nu fyra år sedan de gav sig av från Västra hamnen med kompassen satt på Söderhavet.
–  Vi längtar efter att bara vara fria ett tag och ta en paus från livet med heltidsjobb och stressiga dagishämtningar. Seglingen kommer att ge oss tid att umgås mer med barnen, sa Linda Hammarberg till Sydsvenskan, som var med när familjen kastade loss i augusti 2010.
Just så blev det, berättar Linda Hammarberg, som kom tillbaka till Malmö med familjen nu i september.
– Resan känns lite som en bubbla. Det har inte hänt så mycket här hemma. Förutom att folk har börjat dricka mikrobryggd öl, säger hon och skrattar.
Filmteamet har hälsat på familjen vid flera tillfällen, på olika ställen i världen. När familjen befunnit sig på svårtillgängliga platser har de filmat själva.
I helgen var teamet hos familjen för ett avslutande avsnitt. De är tillbaka i Malmö, bor fortfarande ombord på båten Mary af Rövarhamn som ligger i Västra hamnen men letar efter en plats för att slå ner bopålarna lite mer permanent.
– Vi har inte riktigt bestämt var vi ska ta vägen, det kanske blir flera steg. Kanske en lägenhet i Västra hamnen innan vi hittar vårt drömboende. Vi tittar vitt och brett, fjällen, skärgården eller kanske på en ö, säger Linda Hammarberg.
Hon och maken har börjat jobba igen. Barnen Lovis och Otto Hammarberg, 8 och 7 år gamla, har börjat i skolan för första gången. Linda Hammarberg berättar att det går bra, de anpassar sig snabbt till det sociala i skolmiljön och att skriva och räkna kunde de redan. Sakta men säkert vänjer sig nu familjen vid en annan slags vardag.
– Det är klart att det är roligare att vara ute och upptäcka världen tillsammans med sin familj än att jobba. Samtidigt har vi vetat hela tiden att det här skulle ske, och haft en långsiktig plan, säger Linda Hammarberg.
De fyra familjerna i serien har flera likheter. Producenten Anna Bernström berättar att alla pratar om tid. Tid för familjen, mer fritid och mindre inrutade dagsscheman.
– Alla pratar också om trygghetsaspekten, om säkerhet, framför allt när det gäller barnen. När de ger sig ut på sina äventyr blir de ibland tvungna att tumma på det där som vi är så väldigt noggranna med hemma. Och när de vågar släppa lite på det vinner de andra saker istället. De blir rikare på upplevelser, säger Anna Bernström.
Hon hoppas att serien ska kunna inspirera till att följa sina drömmar. Linda Hammarberg hoppas att andra kan få en tankeställare av att höra om deras äventyr. Även om det inte måste betyda att man säljer allt man äger och flyttar utomlands.
– Segla jorden runt ska inte alla göra. Alla skulle inte njuta av det, det beror på hur man är. Däremot är jag rätt säker på att de allra flesta går och bär på en dröm, även om den inte är så hemskt stor. Jag hoppas att någon kan tänka: "Om de kunde så kanske vi också kan", säger Linda Hammarberg.

Familjer på äventyr

Serien i SVT sänds med start den 20 januari.
De sista delarna hos familjen Hammarberg spelades in i helgen. Filmteamet följde familjen under deras sista halvår till sjöss.
Malmöfamiljen som seglat jorden runt i fyra år är en av familjerna i serien. De andra är en familj som startat hotell i Brasilien, en som efter många års pendling flyttat till Nya Zeeland och en familj som volontärarbetar i Indonesien.
Familjen Hammarbergs äventyr kan också följas på bloggen www.symary.com.
Gå till toppen