Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugi rasade ihop efter skada

Matchen mot Rocasa Gran Canaria gled Lugi ur händerna när hemmalagets nyckelspelare Anna Lagerqvist drog på sig en knäskada.

Lugi skulle ta rygg på svensk damhandbolls framgångar i de europeiska cuperna. Men det blev ett bryskt uppvaknande kring rutinen och skärpans betydelse i internationella sammanhang.
– Vi är unga och då kommer sådana här matcher då och då. Sätter vi hälften av de straffarna och frilägena som vi missade idag hade vi vunnit, sa Lugitränaren Dragan Brljevic efter söndagens förlust.
Lugi höll inledningsvis jämna steg med det spanska topplaget med flera landslagsmeriterade spelare i laget. Först i slutet på första halvlek gjorde spanjorerna ett ryck som sedan växte under inledningen av den andra. Som mest ledde gästerna med åtta mål.
Den matchavgörande perioden kom inte oväntat strax efter att Lugis viktiga försvarspelare Anna Lagerqvist tvingades kliva av med en befarad knäskada.
– Tyvärr är jag orolig för att hon kan bli borta en längre tid, sa Dragan Brljevic efter matchen.
När det spanska rycket kom var det framför allt den landslagsmeriterade målvakten Silvia Navarro Gimennez och lagets mittnia Maria Lujan Sanchez, som gjorde 12 mål, som storspelade.
– Det var Anna Lagerqvist och Clara Monti Danielsson som skulle styra försvaret, men när Anna fick kliva av lyckades vi inte hitta någon balans där, tyckte Dragan Brljevic.
Inför returen räknar han med att Emelie Westberg blir Anna Lagerqvists ersättare.
– Det syntes idag att hon ännu inte riktigt kommit in i vårt försvar och vårt tänk. Vi kan göra försvarsspelet mycket bättre och det räknar jag med att vi gör där nere, sa Dragan Brljevic.
Emelie Westberg var självkritisk efter matchen. Det gällde både defensiven och offensiven där hon bland annat missade två straffar.
– Jag måste ta ett större ansvar och styra bättre från min position, sa hon och fortsatte:
– Men nu vet vi lite mer vad det handlar om och hur deras målvakt beter sig. Detsamma gäller henne [Maria Lujan Sanchez]. Nu har vi fått se och spela mot henne. Vi kan inte slappna av mot en sådan spelare utan måste bli kompaktare och inte vara uppe och flänga.
Även om siffrorna stundtals rann iväg var Lundalaget inte underlägset i spelet. Snarare handlade det om ineffektivitet. Hemmalaget inledde matchen med att missa två straffar och följde upp med ytterligare två straffmissar i viktiga lägen. Till det kan läggas ytterligare tio missade friläggen.
Bristen på effektivitet i första mötet är det som ger laget hopp inför returen.
– Vi skapade ju trots allt mycket lägen. Dessutom vet vi att vi kan spela mycket bättre än vad vi gjorde i den här matchen, sa Dragan Brljevic.

Framgångar i Europa 2014

H65 skrev svensk handbollshistoria genom att vinna Challenge Cup i våras. När laget vann den andra finalen med minsta möjliga marginal blev de också Challenge Cup-mästare.
Sävehof blev också historiska förra säsongen när de blev det första svenska lag på damsidan som klev in i ett Champions League-slutspel. De rankades då som ett av de åtta bästa lagen i Europa. Laget blev dock segerlösa mot Vardar, Midtjylland och Thüringer i gruppspelet.
Gå till toppen