Kultur & Nöjen

Mankells pjäs flög ut ur bilen i en rondell

Det hade kunnat vara ett Wallanderfall: En stor grön resväska med ett ovärderligt manuskript mystiskt försvunnet någonstans mellan Kastrup och Vallåkra.

Väskan innehåller förutom kläder och andra privata ägodelar arbets- och bakgrundsanteckningar till en bearbetning av "Hamlet" som nyligen haft premiär på Teatro Avenida, den teater i Maputo i Mocambique som Mankell arbetat för och med sedan 80-talet.
Det är detta arbetsmaterial som inte kan ersättas. Henning Mankell berättar att han under tio år sysslat med frågan hur klassikern ”Hamlet” borde bearbetas för Teatro Avenida. Till sist bestämde han sig för att utgå från en afrikansk kungasaga.
Men på grund av den cancersjukdom Henning Mankell drabbats av kunde han inte själv regissera. Det gjorde istället hans gode vän och kollega Eyvind Andersen Eyvind Andersen, bosatt i Vallåkra mellan Landskrona och Helsingborg. I tisdags kom Andersen hem från Maputo. När han landade på Kastrup var hans resväska försvunnen.
– Men det bekymrade mig inte så mycket. De brukar ju hitta väskorna och sedan får man dem hemkörda, berättar Eyvind Andersen.
Och mycket riktigt. Dagen därpå är väskan på väg i bil till Vallåkra. Men när chauffören ringer Eyvind Andersen är det för att berätta att han inte längre har någon resväska med sig. En dörr som inte stängs ordentligt har åkt upp. Väskan är på nytt borttappad, nu någonstans längs vägen Kastrup-Malmö-Lund-Vallåkra. Chauffören själv tror att väskan ramlade ut i ”en rondell i Lund”.
Henning Mankell och Eyvind Andersen hoppas nu via HD/Sydsvenskan komma i kontakt med någon eller några som kan hjälpa dem att få tillbaka pjäsmaterialet i resväskan. Förutom arbetsmaterialet innehåller den bara privata tillhörigheter; kläder, premiärpresenter och så vidare.
Upplysningar och tips kan mejlas till: per.svensson@sydsvenskan.se.
Gå till toppen