Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans parti kan stoppa Lunds skattehöjning

Det rödgrönrosa budgetförslaget, med en skattehöjning på 15 öre, gick igenom i kommunstyrelsen. Men det är långt ifrån säkert att resultatet blir detsamma i kommunfullmäktige – Sverigedemokraterna är vågmästare.
– Som det ser ut idag så kommer vi inte att stödja en skattehöjning, säger Matthew Bonnor (SD).

Matthew Bonnor (SD)Bild: Sverigedemokraterna
När det blev dags för kommunstyrelsen att besluta om budgeten för den politiska ledningen valde Sverigedemokraterna att lägga ner sin röst, efter att först ha yrkat på sitt eget förslag.
Därmed blev det 6-6 i omröstningen mellan å ena sidan de rödgrönrosa och å andra sidan alliansen plus Förnyalund. Ordförande Anders Almgrens (S) utslagsröst avgjorde till de rödgrönrosas fördel.
Därefter valde samtliga oppositionspartier att inte begära fler voteringar och den rödgrönrosa budgeten klubbades igenom på punkt efter punkt fram till att det blev dags att bestämma skattesatsen.
Då blev det återigen en votering med resultatet 6-6 och Almgrens röst som utslagsröst. De rödgrönrosa vill höja skatten med 15 öre per intjänad hundralapp.
– Kommunstyrelsen har nu tagit beslut om en riktigt bra budget för 2015, där vi håller i pengarna, vänder på slantarna och prioriterar och samtidigt kan göra rejäla satsningar, kommenterar Anders Almgren efter mötet.
Kommunstyrelsens andre vice ordförande Christer Wallin (M) håller naturligtvis inte med.
– Vi tycker att det är olyckligt att man förbereder en skattehöjning i Lund. Vi skulle då bli den fjärde högst beskattade kommunen i Skåne och hamnar i klass med utflyttningsbygder som Östra Göinge och Osby, säger han.
Men beslutet i kommunstyrelsen innebär inte att det är klart att det blir en rödgrönrosa budget nästa år. Det är kommunfullmäktige som fattar det avgörande beslutet.
I fullmäktige har de rödgrönrosa 31 av 65 mandat. Alliansen plus FNL har 29. Sverigedemokraterna, med 5 mandat, är vågmästare.
SD:s gruppledare Matthew Bonnor motiverar beslutet att lägga ner SD-rösten vid voteringarna med att partiet inte hade fått se den borgerliga alliansens budgetalternativ i förväg. Därmed kunde SD inte avgöra vilken sidas budget som partiet föredrar, när det egna förslaget fallit.
– Vi måste nu titta på både regnbågsbudgeten och alliansbudgeten och se vilken av dem som tangerar vår närmst, säger Matthew Bonnor.
Egentligen tycker SD att skatten inte behöver höjas. Partiet kan mycket väl komma att säga nej till höjd skatt när det är dags för beslut i kommunfullmäktige.
– Vi måste fundera på om det kan finnas någon anledning till att stödja skattehöjningen. Men som det ser ut idag så kommer vi inte att stödja en skattehöjning.
Alliansen hade dock några framgångar. Dels valde de rödgrönrosa att säga ja till en tidigarelagd investering av Mårtenskolan, dels gick alliansens förslag för kommunens övergripande mål igenom eftersom SD röstade på det.
– Visst, jag får erkänna att det nog är på marginalen som det kommer att påverka någonting. Men det var ändå något i alla fall, säger Christer Wallin om segern i omröstningen om kommunens övergripande mål.
Budgeten ska klubbas av kommunfullmäktige 27 november.
Gå till toppen