Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cupen tar Malmö FF norrut

En långresa – men en sportsligt bra lottning. "Jag måste väl säga att det är absolut överkomligt", sa MFF-tränaren Åge Hareide sedan det var klart att MFF möter Jönköping, Hudiksvall och Assyriska i cupen.

MFF inleder mot Assyriska hemma, sedan Hudiksvall, som slutade tvåa i division 2, borta och sist Jönköping Södra hemma.
- Resan får man ta som det kommer, även om det hade varit skönt om vi kunde fått köpa ner matchen hit av dem, sa Åge Hareide med ett leende.
Cupmatcherna spelas under tre helger i mars (kan också bli den 28 februari).
- Cupen är viktig. Dels ger den bra matcher på försäsongen och dels är det en titel som vi tänker försöka vinna, säger Åge Hareide.
I hans värld är cupen stor – för så är det i Norge.
- Det är utsålt på Ullevål varje gång. Molde möter Odd nu i helgen och jag ska upp och kommentera den för NRK.
1989 när MFF senast vann cupen, gjorde Hareide sin första cupfinal som tränare i Norge. Den gången förlorade Molde.
- Som spelare kom jag aldrig dit. Men som tränare vann jag cupguld 1994 med Molde och 2003 med Rosenberorg. Jag vann dessutom Svenska Cupen med HIF 1998. Jag hoppas jag kan föra över min känsla för cupen på spelarna, jag var väldigt besviken när vi förlorade mot HIF i semifinalen i våras.
I Hudiksvalls FF är glädjen stor över lottningen.
– Naturligtvis jättepositivt för oss. Det blir väldigt roligt att få hit ett Champions League-lag, säger Olle Skoglund, ordförande i klubben.
Inför lottningen hoppades man just på MFF eller något Stockholmslag. Som division 2-lag ser man mer till publikpotentialen än till de sportsliga möjligheterna att ta sig vidare.
Förhoppningen är stor att publiksiffran 1463 åskådare i cupmatch mot IFK Göteborg i våras ska överträffas. Inte minst tack vare Champions League-effekten.
– Alla MFF-spelare är intressanta. Vi har sett dem på tv och känner vi igen alla. Men naturligtvis är spelare som Rosenberg och Kiese Thelin fantastiska att få hit.
Åge Hareides eventuella förhoppning om att flytta matchen till Malmö vinner inget gehör.
– Vi tar gör givet att vi får den här matchen. Sedan förstår jag att tränaren i Malmö inte tycker det är så roligt att åka hit, men för oss i Hälsingland är det här hur stort som helst. Vi räknar också med MFF-fans från hela Norrland.
När vädret tillåter spelar Hudiksvall på vanligt gräs. I mars lär det bli match på den intilliggande konstgräsplanen – nu med extrainsatt läktare. Enda orosmomentet är att matchen måste få en tidig avsparkstid eftersom det saknas belysning. Senast klockan två på eftermiddagen om arrangören själv får bestämma.
Så vilka Hudiksvallsprofiler ska MFF och dess supportrar hålla extra koll på? Olle Skoglund har två tips.
– Målvakten Niklas Larsson som spelar i Sundsvall. Och så vårt nyförvärv, anfallaren Cihan Sener som gjorde flera mål för Strand i division 3 i år.

Lottningen i Svenska cupen

Grupp 1: Malmö FF, Jönköping, Assyriska, Hudiksvall
Grupp 2: IFK Göteborg, Ljungskile, Myresjö, Trollhättan
Grupp 3: AIK, Hammarby, Kristianstad, Landskrona
Grupp 4: Elfsborg, BP, Sirius, AFC
Grupp 5: Häcken, Mjällby, Öster, Huddinge
Grupp 6: Örebro, Gefle, Varberg, Dalkurd
Grupp 7: Djurgården, Norrköping, Ängelholm, Norrby
Grupp 8: Helsingborg, Halmstad, Syrianska, Västerås SK
Första gruppspelsomgången börjar 21 februari. Finalen spelas 17 maj.
Gå till toppen