Sverige

Hårt tryck i SD att fälla Löfven

Trycket inom Sverigedemokraterna är hårt på att fälla Stefan Löfvens statsbudget – och utlösa regeringskris.

Onsdagen den 3 december blir en ödesdag för statsminister Stefan Löfven och hans rödgröna regering.
Då hålls den mest laddade omröstningen i riksdagen på många år.
Tre statsbudgetar ställs mot varandra. Sedan SD:s alternativ har fallit står regeringens lunta mot alliansens skuggbudget – och Sverigedemokraterna har avgörandet i sin hand.
Väljer partiet att rösta på alliansen måste Stefan Löfven i praktiken avgå som statsminister. Det betyder regeringskris.
Inom SD pågår nu en intensiv intern process för att utröna vad partiet kan vinna och förlora på att utnyttja sin vågmästarställning. I början av veckan kallade ställföreträdande partiledaren Mattias Karlsson – som vikarierar för sjukskrivne Jimmie Åkesson – och partisekreteraren Björn Söder samman partiets distriktsordförande till ett möte i Stockholm. Frågan som ställdes löd: Klarar vi en ny valrörelse och ett nyval?
Svaret blev ett rungande ja.
– Ingen i vårt parti är rädd för ett nyval, säger Mikael Eskilandersson från Örkelljunga, som förutom att han är ordförande i det södra distriktet ingår i riksdagsgruppen.
Sydsvenskan har talat med flera ledande SD:are – centralt och regionalt – och bilden är entydig: Trots Jimmie Åkessons sjukskrivning är partiet späckat med självförtroende. Trycket på Mattias Karlsson och partiledningen att fälla regeringen Löfven är hårt.
– De flesta tycker att vi ska sätta hårt mot hårt, säger en källa med god insyn i partiet.
– Anser vi att alliansens budget är mindre dålig än regeringens ska vi naturligtvis rösta på den, säger en tung SD-politiker.
Magnus Olsson, SD-kommunalråd i Malmö, uppger att många av gräsrötterna i staden vill att partiet ska utnyttja sin vågmästarställning.
– De tongångar jag hör är att folk säger: "Stå på er!"
En regeringskris betyder inte automatiskt nyval. Stefan Löfven kan avgå, ombilda sin regering och försöka få stöd för sin budget med hjälp av något av mittenpartierna.
Men skulle det gå till nyval till riksdagen tror Magnus Olsson att SD har allt att vinna.
– Här i Malmö har vi absolut kapacitet att klara en valrörelse till. Vi har både personal och ekonomiska resurser. Och det tror jag gäller hela landet.
I september fick SD 12,9 procent av rösterna.
– Min absoluta uppfattning är att vi skulle gå framåt i ett nyval. Jag tror vi skulle få 17-18 procent, säger Magnus Olsson.
Formellt är det de 49 ledamöterna i SD:s riksdagsgrupp som avgör hur partiet ska rösta den 3 december. Men partiet är hårt centralstyrt. I femton år har en liten krets runt Jimmie Åkesson och "chefsideologen" Mattias Karlsson styrt med järnhand. Nu kommer den senares ord att väga blytungt.
När SD väger regeringens budget mot alliansens tittar man i första hand på invandringspolitiken. Men eftersom båda står för en identiskt generös migration kan det inte fälla avgörandet.
SD ogillar flera av de skattehöjningar som regeringen föreslår: Från försämrat jobbskatteavdrag och Rut till höjd skatt på kärnkraft och snus.
Men förmodligen blir det partitaktik som avgör i slutändan: Fäller SD regeringen visar partiet sin vågmästarmakt. Förhoppningen är att tvinga de andra riksdagspartierna att börja förhandla, inte minst om invandringen. Går det till nyval kan SD stärka sin ställning.
Samtidigt har SD en guldsits i riksdagen redan nu. Utsikterna att tillsammans med allianspartierna fälla enskilda regeringsförslag senare under mandatperioden är goda. Dessutom måste SD beakta risken att väljarna uppfattar partiet som "ansvarslöst" om det kastar ut landet i kris.
Gå till toppen