Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Tidningen Vi:s litteraturpris går till Elin Boardy

Tidningen Vi:s litteraturpris går i år till Elin Boardy. Hon får priset för sin omskrivning av "Skattkammarön" ur köksflickan Marys perspektiv.

Bild: Adam Ihse
I "Mary Jones historia" får Elin Boardy Robert Louis Stevensons klassiska äventyrsroman att återuppstå som "en sinnlig berättelse om systerskap, solidaritet, svek och kärlek" konstaterar juryn.
Även Elin Boardy låter kapten Silver segla i väg, men just hans äventyr ligger utanför berättelsen. Läsaren blir i stället kvar hos köksan Mary Jones. Första tanken var att låta romanen helt och hållet utspelas i ett kök.
– Nu blev det inte riktigt så, men jag tänkte att det här skulle vara lika spännande som en äventyrsroman. Det skulle handla om det lilla livet, det nära livet, säger Elin Boardy.
Romanen föddes ur kärlek till Stevensons berättelse men också ur frustration över både "Skattkammarön" och de spin off-romaner som skrivits före hennes egen. Även i dessa har fokus legat på männen, sjöröveriet och vapnen.
– Jag har följt med i det där universumet, och funderat över hur det skulle det vara om jag gjorde det här, det var inte en piratroman jag ville skriva. Här finns andra saker tänkte jag, kolonialismen men också Silvers fru. Hon finns redan i originalet, men utan röst och utan namn.

Samtidigt ville inte Elin Boardy frigöra sig helt från pojkboksäventyret.
– Här handlar det om Marys historia. Det blir ett annat fokus men det finns ändå en spänning eftersom allt det där andra sker runtomkring.
Tidingen Vi:s litteraturpris är på 50 000 kronor och ges till en författare som skrivit mellan två och fem romaner.
Gå till toppen