Malmö

EU-migranter får lokal vid Nobeltorget

EU-migranter i Malmö får en egen mötesplats där det erbjuds frukost, dusch- och tvättmöjligheter.
Verksamheten drivs av Stadsmissionen - som får miljonstöd av Malmö stad.

Med hjälp av Malmö stad öppnar Stadsmissionen en mötesplats vid Nobeltorget för EU-migranter.Bild: Hussein El-alawi
Café David på Stadsmissionen i Malmö tar hand om hemlösa som behöver frukost, en dusch eller kläder. Verksamheten får idag ekonomiskt stöd av Malmö stad.
De senaste två åren har antalet besök ökat kraftigt. Ekonomiskt utsatta EU-migranter har stått för en stor del av ökningen. Trycket har varit så hårt att duscharna inte har räckt till.
Nu finns det en lösning.
Malmö stad låter Stadsmissionen ta över Träffpunkt Värnans lokaler vid Nobeltorget. Där ska Stadsmissionen rikta sig till EU-migranter och erbjuda frukost, klädbyte och dusch- och tvättmöjligheter.
Värnans verksamhet för hemlösa och personer med missbruk ska istället flytta till Aktivitetshuset på Norra Grängsebergsgatan.
– Att vi funnit en lösning kring lokalfrågan för EU-medborgare som uppehåller sig i Malmö samtidigt som Aktivitetshuset kan ta emot Träffpunkt Värnans tidigare besökare ser jag som en bättre lösning för alla, säger kommunalråd Carina Nilsson (S).
För att klara av arbetet med att hjälpa EU-migranter får Stadsmissionen 2015 ett bidrag på drygt en miljon kronor av Malmö stad - en fördubbling jämfört med 2014.
– Andra städer som gör någonting för den här gruppen har hela tiden sagt att det är bättre att skilja på de traditionellt hemlösa och den här gruppen.
– Stadsmissionen har haft gemensamma lokaler och det har inte varit helt problemfritt. Nu ser vi en möjlighet att skilja på grupperna, säger Carina Nilsson.
Birthe Wallin, chef för Stadsmissionen i Skåne, kan inte säga när lokalen öppnar.
– Vi måste först se vilka resurser vi har. Vi vill ha öppet varje dag. Om det är kallt en fredag, då är det kallt på lördagen också. Går allt galant då tror jag att det tar en månad, säger hon.

EU-migranter i Malmö

Mars till december 2013 fick Stadsmissionens öppna verksamhet Café David 5 100 besök av EU-migranter (400 unika individer).
Från januari till september 2014 hade antalet besök ökat till 8 147 (402 unika individer).
Förutom en miljon från Malmö stad får Stadsmissionen 70 000 kronor för återstoden av 2014.
Läs alla artiklar om: EU-migranter
Gå till toppen