Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han blir ny rikspolischef

Försäkringskassans chef Dan Eliasson blir ny rikspolischef. "Det känns som ett oemotståndligt uppdrag", säger Eliasson som nu får styra över polisens enorma omorganisation.

Bild: Thomas Löfqvist
Försäkringskassans chef Dan Eliasson blir ny rikspolischef.

– Det känns som ett oemotståndligt uppdrag, säger Eliasson som nu får styra över polisens enorma omorganisation.

Inrikesminister Anders Ygeman säger vid presentationen att Dan Eliasson genom sin breda erfarenhet har de främsta kvalifikationerna för tjänsten.

Eliasson säger att han känner sig hedrad – och att det här inte ingick i hans planering för den närmaste tiden, eftersom han trivs bra med sitt nuvarande uppdrag inom Försäkringskassan. Han blev överraskad när Ygeman kontaktade honom för att diskutera tjänsten som rikspolischef.

Nu får han styra över den nya polisorganisation som sjösätts vid årsskiftet. Den innebär att dagens länsvisa uppdelning med 21 polismyndigheter försvinner och görs om till en stor sammanhållen myndighet.

– Det har funnits vissa organisatoriska bojor på polisen och de tas bort nu den första januari, säger Eliasson.

Han räknar upp alla brott polisen kommer att bli bättre på att reda ut och upprepar tidigare budskap om att polisen kommer att bli tillgängligare.

Han får en fråga om hur han kan påstå att polisen har resurser, med tanke på att bland annat Polisförbundet hävdat motsatsen.

– Svensk polis har aldrig haft så här mycket pengar som vi haft nu. Det har kommit tillskott som gör att vi ska säkra verksamheten för nästa år, säger Eliasson om att regeringen i sitt budgetförslag inte anslagit så mycket pengar som den så kallade genomförandekommittén anser behövs de kommande åren.

Eliasson bekräftar att han tillträder direkt den 1 januari, men att han redan nu kommer att börja att engagera sig i frågorna och läsa in sig.

– Jag hoppas att ni förstår att jag inte kan svara på alltför svåra substansfrågor. Det får vi återkomma till vid årsskiftet.

Omorganisationen är den största sedan 1965 och syftet är att få en effektivare polisorganisation. Den har kritiserats för hur den genomförs, bland annat för att gå för snabbt. Samtidigt har många varit kritiska till att beskedet om vem som tar över efter nuvarande rikspolischefen Bengt Svenson dröjt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen