Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Löfven: Vi ska agera feministiskt

Stefan Löfven lyfte fram jämställdhet när han mötte USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton och FN-chefen Ban Ki-Moon i New York.

Hillary Clinton och Stefan Löfven.Bild: Pontus Höök
Mötet med demokraternas Hillary Clinton beskriver den svenske statsministern som "väldigt lyckat".
– Det är en generös, kunnig och intressant person att prata med. Ett lättsamt samtal där allvarliga, stora frågor behandlades på ett sätt som ändå kändes komfortabelt, säger Löfven utanför Clinton Foundation på Manhattan.
Statsministern tycker att den förra USA-utrikesministern visade stort intresse för Sverige, den nya regering som han själv leder och det parlamentariska läget i riksdagen.
– Sedan kom vi självfallet in på läget i Europa, inte minst Ukraina och Östersjön i stort.
Många tippar att Hillary Clinton än en gång ska försöka bli USA:s president. Men Stefan Löfven var försiktig i sina kommentarer om hennes förmodade planer.
– Jag har självklart inga synpunkter på vilka som kandiderar till presidentvalet. Men hon är ju uppenbart väldigt populär och har bred erfarenhet.
Tidigare under dagen träffade Löfven FN-chefen Ban Ki-Moon som uttryckte tacksamhet över Sveriges stöd för att bekämpa ebola och klimatkrisen. Andra ämnen var kriserna i Syrien, Irak och Ukraina. Någon diskussion om Sveriges chanser att ta plats i FN:s säkerhetsråd blev det dock inte.
– Men vi har gjort klart att vi gärna vill ha den möjligheten. Vi har chansen, annars hade vi inte gett oss på det. Det är Sverige, Holland och Italien det handlar om. Nu trappar vi upp vår kampanj.
Jämställdhet är en fråga som Löfven tog upp både med Ban Ki-Moon och Hillary Clinton.
– Vi kommer att ha jämställdhet på dagordningen även i det internationella arbetet. Vi är en feministisk regering, vi ska agera feministiskt också utanför Sveriges gränser, säger han.

Statsministern hann även hålla ett föredrag på New York University om den nordiska modellen. Han berättade bland annat att det svenska Skatteverket är en ovanligt populär myndighet, vilket fick en del studenter i publiken att skratta.
Löfven ska på torsdagen delta i FN:s firande av barnkonventionens 25-årsjubileum.
Gå till toppen