Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Transfobins offer hedrades

Ikväll samlades människor världen över på ”Transgender Day of Remembrance”. För första gången uppmärksammades även dagen i Lund.

– Transfrågan är i mångt och mycket en bortglömd fråga. Av alla hbtq-frågor är det transfrågan som är mest glömd, säger Aaron från organisationen SOS Transungdom.
– Det pratas ofta om "h" och "b" med väldigt sällan om "t" och "q". Vi tycker att det är viktigt att även uppmärksamma "t:et", säger Eleonora från Projekt 6.
Det är SOS Transungdom och Projekt 6 som tillsammans anordnat minnesdagen i Lund som även innehöll filmvisning och workshop på schemat. Dagen avslutades med att ljus tändes på Stortorget och att namnen på de 226 personer som dödats på grund av transfobi världen över det gångna året lästes upp.
Transgender Day of Remembrance är en internationell dag som skapades 1999 till minnet Rita Hester som mördades året innan. Idag uppmärksammas dagen i över 180 länder världen över.
Dagen har uppmärksammats i Malmö, så även i år, men aldrig tidigare i Lund.
– Vi hoppas att det ska vara återkommande även i Lund, säger Aaron och Eleonora, som inte vill ha sina efternamn i tidningen på grund av risken för hot.
Gå till toppen