Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

När hörs de nya tonerna i S:t Petri?

Carl Adam Landström, diplomorganist och projektledare för "Nya toner" i S:t Petri.

Bild: Svenska kyrkan
– Förmodligen blir det klart 2017, men när exakt kan jag inte säga. Nu är vi ju igång med att ta reda på vem eller vilka som ska bygga.
I dagarna har kyrkofullmäktige anslagit drygt 15 miljoner kronor på tre år till de nya tonerna, räcker de?
– Budgeten är på cirka 16 miljoner kronor så i princip kommer det att räcka men vi är fortfarande beroende av frivilliga bidrag. Kyrkofullmäktige har sagt att vi inte kan komma och be om mer pengar från dem.
Som enskild eller företag kan man köpa en orgelpipa. Är det många som har gjort det?
– Det är ett flertal företag som köpt en pipa och vi har också fått in bidrag från privatpersoner och Malmö Förskönings- och Planteringsförening.
Vad är det som är så märkvärdigt med de nya tonerna?
– Det är ju flera delar. I kororgeln kommer vi att ha åtkomst till varje enskild pipa vilket ger olika klangfärger. Dessutom ett nytt styrsystem som man kan programmera egna stämmor och klanger i. Den nya orgeln får sex manualer, tangentbord, och med över 140 touchknappar kan man få helt nya klanger. På läktaren kommer en djup pedalstämma som byggs på respektive sida av orgelhuset så att den vackra 1700-talsfasaden inte störs.
– Så får vi tre starka chamader, starka trumpetstämmor som finns bland annat i Notre Dame i Paris. Förutom den supermoderna tekniken kommer organisten att flytta ner från läktaren och sitta synlig i kyrkorummet vilket underlättar samarbetet med präst, kör och församlade.
Finns motsvarigheten till "Nya toner" någon annanstans i världen?
– Nej, hela projektet är unikt, folk kommer att vallfärda hit.
Gå till toppen