Kultur & Nöjen

Loreena rama julfesten

Loreen är ingen julmänniska. Moriskan är inget julställe. Möjligen är det just därför som Malmö ser ut att få en ovanligt intressant julshow denna vinter.

Loreen.Bild: Charli Ljung
Lorine Zineb Nora Talhaoui, 31, för Sverige och Europa för evigt känd som Loreen, har nu två och ett halvt års distans till segern i Eurovision Song Contest med "Euphoria".
Hon har, mycket medvetet, gått vidare.
Förmodligen är det klokt. Historien visar att det nästan är omöjligt att springa med i farten av en Eurovision-seger och bygga en bestående konstnärlig gärning på den. Bättre att dra nytta av handlingsutrymmet och exponeringen och skapa något eget.
– Men jag älskar ju "Euphoria" fortfarande. Det går nästan inte att spela den på vanligt sätt på mina konserter. Jag sjunger den knappt själv, jag låter publiken sjunga den i stället för mig, tillsammans med mig, säger Loreen när Sydsvenskan når henne i Stockholm.
Med premiär på onsdag ska hon nu göra julshow på Moriskan i Malmö.
– Och det hade jag absolut inte tänkt. Men de förklarade konceptet för mig, vad de ville göra, och jag fick inse att det här... det skulle jag faktiskt kunna tänka mig att göra. Även om jag inte ser mig som en klassisk julmänniska så älskar jag samhörigheten som julen kan ge.
Tajmingen är usel. Loreen har haft fullt upp med annat, "vansinnigt mycket", som hon säger, och planerar att släppa ny skiva efter årsskiftet. Musiken låter annorlunda mot tidigare, Loreen stålsätter sig för bredd i reaktionerna, fansen kommer att älska eller avsky, är hennes prognos.
Just nu pågår finishen av allt från musik till skivomslag och videoinspelning. Mycket av det sker i London, där delar av teamet runt Loreen jobbar.
– Men är det rätt så är det rätt. Skulle jag göra något ytterligare, mitt i arbetet med skivan, så var det ju detta. Något som känns värt insatsen, något som kan utveckla mig som kreatör. På Moriskan kommer jag att få utrymme att skapa något, som en tavla. För mig är det väldigt viktigt. Jag ska inte bara ställa mig där och dra några singback-spår. Det ska bli en upplevelse, något med kvalitet, något en musik- och konstälskare kan komma ihåg, säger Loreen.
Delar av projektet är ännu oklara, trots att premiären närmar sig. Och det är meningen. Det måste – det har Loreen krävt från början – finnas ett mått av is i magen hos Moriskans husband och konferencieren Nour El Refai och de andra som är inblandade i produktionen.
– Vi måste tänka teatralt. Lokalen är väldigt speciell, den skriker ju efter sådant. Ska det bli riktigt bra och fin stämning måste saker få förändras där. Känslan varje dag säger något till mig: just den här publiken vill jag ge just det här. Då ska vi göra det.
I pressmaterialet talas det om akrobatik och cabaret, och dj-spelningar långt in i natten. Inte en helt vanlig julshow, med andra ord.
– Men improvisationen får vi inte glömma. När jag tycker mig kunna höra vad vi ska göra, då blir det en annan kvalitet, om det kommer inifrån och stämmer med känslan.
Någon direkt julmänniska är Loreen inte. Hon gillar amerikanska swing- och storbandsklassiker, jullåtar med maffiga arrangemang, sådant som Andy Williams eller Frank Sinatra skulle kunna göra. Men det här ska bli något annat.
– Lite mer "arty-farty", haha. Och det gillar jag. Man måste få tänka utanför boxen och göra något annat, även vid jul.
Hon har ibland beskrivit den levande musikupplevelsen som ett gemensamt performance, något som artist och musiker och publik skapar tillsammans.
– Ja, jag gillar den bilden. Det ger mig mycket mer när den samhörigheten uppstår, än att jag står där och gör min egen grej och inte bjuder in. Jag älskar när människor samlas och sjunger någonting tillsammans. Är det tusentals personer i rummet, då handlar det inte längre om mig.
Det är lite tidigt att tänka på julklappar än, men Loreen har ändå två idéer om vad hon önskar sig.
– Jag vill ha en Maschine, en trummaskin, men jag skulle kalla det ett för ett elektroniskt instrument... Och på det själsliga planet önskar jag mig nya insikter. Om jag kan få det vore det fint!

Loreen med e

Namn: Lorine Zineb Nora Talhaoui, men kallas Loreen, som ska uttalas på svenska med e-ljud.
Född: 1983 utanför Stockholm. Uppväxt i Västeråstrakten.
Karriär: Nådde en större publik som deltagare i tv-programmet "Idol" för tio år sedan. Tävlade i Melodifestivalen 2011 med "My Heart Is Refusing Me", och vann året därpå hela Eurovision Song Contest med "Euphoria" som blev listetta i sexton länder.
Andra jobb: Har arbetat med tv-produktion i en rad roller, både som programledare och som producent, och gjort röster till tecknade filmfigurer.
Utgivning: Hittills ett fullängdsalbum, "Heal", som kom 2012. Uppföljaren är planerad till början på 2015.
Aktuell: Som huvudnamn för Moriskans julshow, som spelas femton gånger med premiär på onsdag den 26 november.
Läs alla artiklar om: Jul 2014
Gå till toppen