Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Returrätt vid e-handel – så funkar det

Sydsvenskan har tittat på 20 näthandlares returrätt av julklappar.

Att en del av julhandeln flyttat in på nätet märks bland annat på att många sajter tänker julskylta och att returdatumet för julklappar är förlängt.
I fjor julhandlade svenskarna för cirka fyra miljarder kronor på nätet. Svensk digitalhandels undersökning bland konsumenter tyder på att det blir för cirka 16 procent mer i år.
I år räknar de tillfrågade konsumenterna att i genomsnitt lägga 2881 kronor på klappar - det blir paket för 18,5 miljarder kronor att öppna runt om i Sverige i jul.
Om prognosen stämmer innebär det att e-julhandeln landar på cirka 4,6 miljarder kronor.
Sydsvenskans genomgång av 20 sajter visar att det löna sig att jämföra de olika butikernas frakt- och returpriser – det är inte bara varans pris som spelar roll för slutkostnaden.
Och nu i jultider – hur länge har man ångerrätt på en vara som ska lämnas som present 24 december. När det gäller näthandel säger lagen 14 dagars retur från den dagen kunden fått paketet. Många näthandlare har betydligt längre tid även i vardagslag och nästan alla tar hänsyn till julen och ger kunden rätt att ångra sig ända fram till den sista januari.
Men precis som tidigare ska förpackning och produkt vara i oskadat skick.
Många konsumenter får betala returportot själva när man ångat ett köp, är det fel på varan så är det företaget som står för portokostnaden.
Nätföretagen rustar för julen på olika sätt. I svensk digitalhandels undersökning säger 19 procent att de ska anställa mer personal än under julen i fjor. Mer än var tredje ökar både sin marknadsföring och sina varulager jämfört med 2013.
Hittills i år har e-försäljningen av barnartiklar och leksaker ökat mest, plus 47 procent bygghandel ökar med 33 procent.
Men fortfarande är boken det absolut vanligaste e-köpet till jul.
FAKTA

Julhandel på nätet i siffror

• 42,5 miljarder kronor beräknas den svenska e-handeln omsätta i år.
• +47 procent ökar handeln med leksaker och barnartiklar, vilket gör branschen till årets e-raket.
• 41 procent e-handlar julklapparna före november månads utgång.
• 19 december är ett vanligtsista beställningsdatum för att klapaprna ska hinna fram till julafton.
• 65 procent av e-handlare tror att omsättningen ska öka med tio procent eller mer jämfört med i fjor.
Källa: e-barometern för kvartal tre 2014 med tema julhandeln
FAKTA

20 näthandlare och deras regler

Babyshop.se – kläder, leksaker, inredning och produkter för barn, mammakläder: 30 dagars öppet köp, fri frakt men kunden betalar returen för vara som lämnas tillbaka, vid byte står Babyshop för returfraktkostnaden. Julklappar kan returneras till och med 15 januari.
Bagarenochkocken.se – köksredskap och apparater: Normalt öppet köp i 30 dagar, julklappar till den 31 januari. Fraktkostnaden är alltid 59 kr (med postpaket eller brev). Fraktfritt för beställningar över 500 kronor. Returen betalas av konsumenten.
Bokus.se – böcker: Fri frakt för köp över 99 kronor. Förlängd returrätt för julklappar till den 19 januari, returen får kunden betala själv.
Boozt.com – mode för alla åldrar: Fri retur till den 31 januari för julklappar, fri frakt för varor över 499 kronor.
Brandos.se – skor: Normalt bytesrätt i 30 dagar med fri retur och fri frakt. Det som handlas i december är returrätten 30 dagar efter julafton.
Broarne.se – inredning och loppis: Har normalt 30 dagars ångerrätt, men är flexibla när det gäller julklappar, frakten för paketet kostar 59 kronor.
Cdon.com – ett nätvaruhus med många olika sorters varor, från böcker via mode till vitvaror: Returrätt till 19 januari på julklappar, fri frakt för köp över 1000 kronor, men köparen måste betala returporto.
Cervera.se – saker till kök och heminredning: Har öppet köp och bytesrätt i 30 dagar. Under Julhandeln gäller öppet köp fram till den 5/1 för varor som är köpta fram till julafton. Fraktfritt för köp över 700 kronor, annars ett enhetspris på 89 kronor. Vid godkända garantiärenden samt reklamationer står Cervera för alla kostnader inklusive frakt. Vid ångerrätt eller öppet köp betalar kunden för returfrakten, varan kan lämnas fritt i en Cerverabutik.
Clas.ohlson.se – verktyg, lampor, teknik med mera: Alltid upp till 90 dagars öppet köp, kunden betalar returfrakten eller tar med varan till valfri Clas Ohlson butik. Fraktkostnaden beror på varans vikt, frakten kostar från 39 kronor och uppåt.
Coolstuff.se – presenter och prylar: Har alltid 90 dagars öppet köp, ett fast fraktpris på 49 kronor oavsett beställningens storlek. Coolstuff betalar returfrakten om det är fel på varan, annars betalar kunden den.
Ellos.se: 14 dagars ångerrätt efter det att kunden mottagit varan. Inga speciella julregler för näthandel. Julregler på sin hemsida. Frakten kostar från 49 kronor beroende på vilket fraktalternativ kunden väljer, fraktretur 45 kronor, 35 kronor om returen anmäls på webben.
H&M.se – mode: På inköp i december finns det en ångerrätt fram till den 31 januari. Returen kostar lika mycket som frakten – 39,90 kronor.
Kicks.se – parfym och kosmetika: För beställning som hämtas eller returneras i en Kicks-butik är frakten fri, annars betalas den av kunden. Full returrätt till 14 dagar efter att varan mottagits. För julhandeln gäller bytesrätt till 23 januari.
Kjell&company (kjell.com) – hemteknik, datortillbehör med mera: 30 dagars ångerrätt från den dag då du tagit emot varan. Returfrakten står kunden för vid ett ångrat köp. Frakten kostar 49 kronor vid kortköp, fraktfritt för beställning över 300 kronor. Vid postförskott är fraktkostnaden 109 kronor, fraktfritt över 1500 kronor. Inga speciella julreglerför näthandeln.
Lekmer.se – leksaker: Under julen är den vanliga 14-dagarsregeln förlängd till 31 januari. Returen kostar 79 kronor.
Lyko.se – säljer kosmetik, skönhetsvård och parfymer: Ångerrätt på julklappar fram till den 14 januari, annars 14 dagar efter att varan mottagits. Fraktfritt och gratis retur.
Mio.se – möbler, heminredning: 14 dagars ångerrätt efter det att varan är mottagen. 30 dagars öppet-köp för vissa lagervaror. Inga speciella julregler.Kostnaden för returen är densamma som för leveransen. Retur som lämnas i butiken är alltid fri.
Oiidesign.se – barnkläder och skor: Alltid 30 dagars öppet köp, inga speciella juldatum. Fri frakt på alla beställningar över 499 kr, kunden står för returportot för på ångrad vara.
Sportamore.se – sportkläder och utrustning: Alltid 30 dagar med fri frakt och fri retur. Under julhandeln är returrätten förlängd till 30 januari.
Zalando.se – mode, sport och väskor: Fri frakt och retur, julklappar fram till den 31 januari.
Gå till toppen