Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gatuhunden Arthur kan hjälpa andra hundar i nöd

Arthur som adopterades av ett svenskt multisportlag har blivit världsberömd. Runt om i världen rapporteras om gathundens öde – och nu hoppas laget att uppmärksamheten ska kunna hjälpa andra hemlösa hundar i Ecuador genom Arthurs foundation.

Gatukorsningen Arthur som blev rikskändis när han slog följe med svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador tidigare i november är i Sverige. Här med sin nya matte Helena Lindnord.Bild: Maja Suslin/TT
Gatuhunden Arthur blev känd när han slog följe med det svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador. Efter att ha blivit bjuden på köttbullar lämnade han inte lagets sida och blev en sådan kär vän att svenskarna bestämde sig för att ta hem honom. Förra veckan anlände Arthur, 26 kilo tung och uppskattningsvis sju år gammal, till Arlanda där han välkomnades av familj och press.
Historien om Arthur har fått stor spridning i Sverige och nu har även medier i bland annat USA och Storbritannien fått upp ögonen för historien.
– Bilderna på Arthur är bland dem som efterfrågas mest av internationella tidningar just nu, säger Staffan Almquist på TT Nyhetsbyråns bildredaktion.
Bland de tidningar som publicerat historien om Arthur finns Washington Post, USA Today, brittiska The Mirror och Daily Mail och australiska The New Daily.
Husse Mikael Lindnord har bråda dagar med att besvara förfrågningar och göra intervjuer för svenska och internationella medier. Han och hans lagkamrater har bestämt sig för att lägga den tid som krävs för att möta efterfrågan på berättelsen om Arthur. Allt för att sätta ljus på de herrelösa hundarnas situation i Ecuador och för att i slutändan kunna hjälpa dem på plats.
– Där Arthur kommer ifrån är det ett jätteproblem med gathundar. De saknar värde och blir slagna, sparkade och dödade. Nu när vi har världens mediers ögon på oss har vi en chans att påverka. Det är så många som hör av sig och vill hjälpa och stödja så vi har bestämt oss för att starta en fond, Arthurs foundation, som kan hjälpa hemlösa hundar i Ecuador. Sedan kanske fonden också kan göra andra saker på sikt.
Gå till toppen