Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Ingen föds till förövare”

”Det handlar om att våga säga ifrån, som att våga knacka på hos en granne om man misstänker att det förekommer våld.”

På tisdagen uppmärksammades FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor med både föreläsningar och en ljusmanifestation.
Föreläsningarna arrangerades under eftermiddagen på Malmö högskola. Det var andra året i rad som Malmö stad tillsammans med en rad organisationer uppmärksammade kvinnovåldet.
– Alla kan råka ut för våld i nära relationer och vi måste jobba mer förebyggande, därför är det viktigt att lyfta frågan för att få kunskap om våldet både i sin yrkesroll och privat, säger Margot Olsson, kvinnofridssamordnare på Malmö stad.
Malmös jämställdhetskommunalråd Martina Skrak (V) höll framföranden både under dagen på Malmö högskola och på kvällen under ljusmanifestationen.
– Våldet handlar om makt och våldet är den yttersta konsekvensen av makt, sa hon på eftermiddagen.
En av föreläsarna på Malmö högskola var Peter Svensson. Han är en av initiativtagarna till Huskurage och har tagit fram en policy som ska få grannar att engagera sig vid misstanke om våld.
– Vi måste stoppa våld i nära relationer. Det handlar om att våga säga ifrån, som att våga knacka på hos en granne om man misstänker att det förekommer våld, säger han.
Under dagen föreläste även en psykolog, en utredare på Kriminalvården och en rättsläkare. Dagen avslutades med Anna Thomasson från Fattarörelsen, som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke.
– Ingen föds till förövare. Och det är viktigt att prata om hur vi ser på vems ansvar är vid sexualbrott, säger hon.
På tisdagskvällen slöt kvinnor och män upp i en ljusmanifestation vid Triangelstationens norra uppgång.
– Det är viktigt att uppmärksamma våldet, för det finns överallt. Varje gång man kan påminna eller påminnas om det för att väcka en tanke är viktig, säger Teresa Allendes, som var på plats för att visa sitt stöd.
Gå till toppen