Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Villa för hemlösa barnfamiljer invigd

Politikernas protester hjälpte inte. Nu är Disponentvillan helrenoverad och inflyttningsklar för 19 hemlösa barnfamiljer från Malmö.

Bristen på bostäder i Malmö har fått den strukturella hemlösheten att skena. Som Sydsvenskan tidigare berättat har 467 barn och 1142 vuxna i år tvingats vända sig till socialtjänsten i Malmö för att få tak över huvudet. Disponentvillan i Arlöv är ett försök att minska användningen av dyra nödlösningar som hotell och vandrarhem.
Burlövs borgerliga politiker har protesterat vilt. Folkpartisten Mats Lithner har till exempel sagt att han inte tycker att ett boende för hemlösa är attraktivt för Burlöv och att han hellre vill ha hit "folk med höga inkomster". Oppositionsrådet Lars Johnson (M) har sagt: "Vi har redan 30 miljoner kronor i bidragskostnader, vi pallar inte mer".
Båda får nu stå ut med att den gamla Disponentvillan på Allégatan i Arlöv bebos av hemlösa från Malmö, i många år framöver. Malmö stads avtal med fastighetsägaren går ut 2029. Målet är dock att alla som flyttar in, flyttar ut inom tre månader.
– Vi kommer att jobba individuellt med varje familj för att hjälpa dem att söka bostäder i hela Skåne, säger Lena Scheltin, sektionschef på sociala resursförvaltningen medan hon går på husesyn med Sydsvenskan.
De 19 helrenoverade lägenheterna är på mellan 38 och 85 kvadratmeter och har alla egna helkaklade badrum, moderna kök och en ny uppsättning möbler. Tvättstugan i källaren bokas upp genom låskolvar, allt för att bostaden ska vara så lik en vanlig hyreskåk som möjligt.
– På vandrarhem delar flera familjer kök, och det är som upplagt för konflikter. Här kan alla familjer laga sin egen mat, de kan stänga om sig och barnen kan sitta i fred och göra sina läxor, säger Liselotte Lundberg, en av de socialsekreterare från Malmö stad som ska jobba i huset.
Socialsekreteraren Anna Nilsson ser fram emot att komma igång.
– Det blir en utmaning. Det är viktigt att hitta bra hyresvärdar så att vi får långsiktiga lösningar, säger hon.
Eftersom protester förekommit bjöds hela grannskapet in på öppet hus under tisdagen. Det blev ingen upprorsstämning.
– Den ende som kom visade sig vara socionomstuderande. Han tyckte att detta var ett jättebra koncept, säger Lena Scheltin.

Protesterna i Burlöv

Disponentvillan på Allégatan i Burlöv blockförhyrs av Malmö stad för 2,5 miljoner kronor per år.
Där finns plats för nitton hemlösa familjer, som annars hade fått bo på hotell eller vandrarhem.
De hemlösa familjerna kommer inte att skrivas i Burlöv och belastar därför inte Burlövs budget.
Gå till toppen