Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Goda ombyten som förnöjer

Några dagar i Berlin gav härliga ölkickar. Schwarzbier från bryggeriet Rosen i Thüringen var underbart nejlikekryddat men samtidigt läskande och var en trevlig bekantskap och helt annorlunda mot det tjockare och mera tjäriga Stralsundssvartölet från Störtebeker som annars är en stor favorit.

Men nu längtar jag efter vin igen, ty ombyte förnöjer. Precis lika gott som det är att efter en lång vinprovning få skölja (och äntligen svälja) några klunkar gott öl är det att efter många öl få sippa på gott vin.
De här vinerna väljer jag emellan under det första adventsveckoslutet.

2013 Bourgogne Blanc Jurassique, 5688, 99 kr

Liksom systervinet Kimmeridgien från en annan vingård med kimmeridgelera och inte med jordmån från juratid är denna nya årgång lika frisk och klar som 2012-an och definitivt fyndmässig. Mineraltät matta under en Rein Claude-fruktig och citrusfräsch frukt. Funderar på att göra en vitello tonnato, den där härliga, klassiska italienska rätten med kalv och tonfisk.
 

2014 Foot of Africa Chenin Blanc, 27004, 66 kr

Ja, vitello tonnato med oliv- och kapriskryddning får det bli. Detta trevliga vin med en smula solsötma och sympatisk syra fungerar nästan lika bra till – och är ju billigare när kalvköttet marineras. Finns även på box (nr 27003, 169 kr), men jag rekommenderar den lite fräschare flasktappningen.
 

2013 Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenère, 6586, 89 kr


Det finns tillfällen då man är frusen och hungrig bara vill grotta ner sig med ett superfruktigt, mörkt vin och hugga in på, tja, en blodig biff. En chilenare är ofta lösningen. En med tät svart vinbärsfrukt, fat och en balanserande örtighet. Miljömärkningen är ett plus.
 
 

2012 Terra di Brolio, 79375, 99 kr


Har tipsat om vin förr, men jag tycker det passar fint in nu i slutet av november. Visserligen italienskt, men stilen är internationell och det är cabernet och merlot som baron Ricasoli använt. Varm och mörkt och mycket nyanser för att kosta under hundralappen med ett uns torkad frukt och generöst med choklad från fatet.
 
 

2009 Château Bouscassé, 2204, 119 kr


Om jag springer på en fin älgstek så vet jag att jag vill ha ett kraftfullt och stramt vin till den och den goda gräddsås som kommer ut av den. Tannat är en synnerligen just tanninrik druva som vinmakaren bakom detta vin, Alain Brumont, satt högt på vinkonnässörernas druvlista. Ännu ungt och, som sagt, stramt men inslagen av cabernet har i någon mån mjukat upp den stränga tannat och mycket mörk bärfrukt stiger fram hand i hand med små nyanser av blommor och nyöppnat piptobakspaket och tre nypor nymalen peppar.
Gå till toppen