Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är MFF:s nyckelspelare i kvällens match

Att försöka äga bollen mot Juventus kan bli svårt.

MFF har haft svårt att försvara sig på sin vänsterkant i Champions League-matcherna. I bortamatchen mot Atletico Madrid blev det särskilt tydligt. Vänsterbacken Ricardinho fick då lägsta betyg av Sydsvenskan sedan han var inblandad i de första tre insläppta målen.
Det är därför särskilt intressant att se hur europeiska fotbollförbundet Uefas statistik visar att Ricardinho är den MFF-spelare som sprungit minst i snitt under matcherna. Bara målvakten Robin Olsen har sprungit mindre.
Tom Prahl, MFF-tränare 2002-2005 och expert vid MFF:s allsvenska matcher, förvånas av siffrorna.
– Han löpte mycket förr. Kanske känner han att han håller igen för att hitta rätt i sin position eller så är det ledningens direktiv.
Som jämförelse sprang högerbacken Anton Tinnerholm nästan 50 procent längre än Ricardinho. En del av förklaringen tror Tom Prahl kan bero på självförtroende och en yngre persons entusiasm. Däremot tror han inte att löplusten förklarar varför flera av MFF:s insläppta mål kommit till från vänstersidan.
– Det handlar om Ricardinhos taktiska ofärdighet i positionsspelet. Jag såg honom i Brasilien innan han kom till Malmö (2009). Han spelade likadant då. Sedan är han ganska liten och ingen kraftig duellspelare. Å andra sidan är han duktig med boll.
Uefa-statistiken visar också tydligt hur matchbilden varit i varje match, vilket är särskilt intressant inför kvällens match. MFF-tränaren Åge Hareide har de senaste dagarna indikerat att laget ska försöka styra spelet i större utsträckning än i tidigare matcher.
Det blir en särskilt stor utmaning med tanke på att MFF inte haft så svårt att hålla bollen inom laget som i sin förra match mot just Juventus. Sett till antal passningar inom laget dominerade italienarna med 518 lyckade passningar mot MFF:s 143.
– Malmö hade ingen ambition att styra spelet i den matchen. Det handlade bara om att försvara sig så länge som möjligt. De klarade det i en timme. Juventus kunde ostört plocka med bollen hur man ville, säger Tom Prahl.
I kväll lär MFF satsa på att pressa sin motståndare betydligt högre upp i planen än under mötet i Turin. Det skapar också ytor i MFF:s försvar som italienarna kan utnyttja.
Siffrorna för MFF:s bollinnehav och passningar i matcherna hittills visar att det inte finns något samband mellan att ha bollen inom laget och att vinna matcherna.
Till exempel dominerade både Olympiakos och Salzburg spelet i matcherna på Stadion men MFF vann båda klart. Motsatt så är hemmamatchen mot Atletico Madrid den enda som MFF haft spelövertaget i under gruppspelet och ändå vann spanjorerna.
– Det är bra att ha stort bollinehav men det är ingen garanti för framgång. Det är ganska logiskt. Mot Salzburg var MFF försvarsinriktat och satsade på kontringar. Mot Atletico gjorde man spelmässigt en bra match men brände sina chanser.
Hur matchbilden blir ikväll avgörs mycket av om MFF väljer att spela med fyra eller fem spelare i sin backlinje. Och det valet kan avgöras av underlaget.
– Planen, om den är dålig, är en faktor. Är den såpass dålig så kanske Malmö kliver upp med fyrbackslinje och sätter högre press. Jag hoppas att de klarar det, säger Tom Prahl.
Om det är något som går att slå fast inför ikväll så är det att MFF:s centrala mittfältare Enock Kofi Adu helst ska ha en bra dag för att laget ska lyckas. Han toppar inte bara lagets interna statistik över hur mycket spelarna springer. Även passningsstatistiken visar vilken nyckelspelare han är:
All vår statistik finns här nedanför. Drar ni några egna slutsatser eller har andra synpunkter så kommentera gärna nedan.
 
 
Gå till toppen