Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Portugisiske domaren visade ingen respekt

Det handlade inte om segern. Det handlade om bristande respekt. Pedro Proenca stal festkvällen på Stadion, skriver Max Wiman.

Jo, nog kokade häxkitteln till slut i den sexgradiga kvällskylan på stadion.
Men det var inte Juventus som fick känna på hettan. Det var Uefa och frågan är vad det kostar i slutändan när 20000 Malmöbor vrålar "Uefa, maffia" i kör under långa, långa ilskna slutminuter.
Jag vill inte skriva det, jag försvarar inte ordbruket, men jag förstår dem.
Men Uefa lär inte göra det.
Juventus hade hur som helst – förmodligen måste tilläggas - tagit en knapp seger.
Det fanns ett imponerande italienskt mästarlag på planen, det fanns en lika stor respektlös utmanare där, en utmanare värd respekt.
MFF fick inte den respekten. De förvägrades den från första minuten när frispark efter frispark blåstes i italiensk favör.
Portugisiska pajasen Pedro Proenca – förlåt den vulgära ordleken – och hans team visade väldigt tydligt var deras respekt vilade.
Det hölls ändå på något slags anständig nivå in i slutminuterna.
Men när Erik Johansson mejades ner i en kontring och Carlos Tevez med en snedträff kunde rulla in 2-0 brast Proencas omdöme totalt.
Jag vet inte vad MFF-are sa till honom, jag vet inte vilka fula ord de använde. Men det som hände sedan, får inte ske på den här nivån och hade garanterat inte hänt för ett "etablerat" storlag.
Att vara oförmögen att ta sig ur situationen och i stället dela ut fyra varningar - varav två till samma spelare - för reaktionerna, är ett grovt underbetyg åt sin egen insats.
Självklart är det lätt att säga att MFF-spelarna borde kylt ner sig, borde tagit ett steg tillbaka, men det är matchledaren som ska visa den verkliga kylan, visa med sitt agerande att han har kontroll.
Det hade inte Proenca.
Jag vet inte vilka medel Uefa tar till för publikens språkbruk, de har säkert något i sin digra bok, men det känns orättvist och snopet att den här kvällen skulle sluta så här.
En dag när sommaren ännu höll sitt varma hjärta om oss, lottades Champions League och alla var överens att MFF fick tuffast möjliga grupp.
Men tränaren Åge Hareide satt där och tittade på lagen och sa "vi ska vara med och slåss om tredjeplatsen".
Vi log kanske lite snett, vi tvivlade mer än lite.
Men nu är han, Malmö FF och staden Malmö där. För så är det alldeles oaktat det som hände denna kväll, eftersom Atletico Madrid krossade Olympiakos.
En seger för Malmö FF i den vackert belägna arenan i Pireus när vi närmar oss Lucia, innebär spel i Europa League.
Men det blir tufft, tufft.
Vad jag förstår om jag räknar rätt i natten, spelar Olympiakos för en möjlig plats i vårens Champions League, kan fortfarande gå om Juventus.
Med det här laget är dock inget omöjligt. Det är möjligt att det var ett starkt tecken på trötthet när alla reaktionerna kom på en och samma gång, när en stark insats punkterades i en åtminstone minst sagt tveksam situation, men kan Hareide trolla fram kraft under en träningsvecka på Kanarieöarna så...
MFF har lärt sig så mycket på resan, har nu i två hemmamatcher stått upp och spelat internationell fotboll inte bara defensivt utan också offensivt.
Jag skulle vilja säga så mycket mer om detta, om hur den magiska häxkitteln kokade igång efter en halvtimme när publiken insåg att MFF faktiskt förde dansen långa stunder med den gamla damen.
Hur spelare som Anton Tinnerholm och Isaac Kiese Thelin vuxit till internationella spelare i en kreativ och utvecklande miljö, hur svensk fotboll måste ta till sig det MFF gör denna höst.
Vi får ta det en annan dag.
Tack för festerna hur som helst; spelare, publik - och inte minst tränare Åge Hareide.
I en annan del av fotbollsvärlden, en liten ort som heter Mjöndalen, lämnade Rikard Norling och hans Brann den norska högstaligan.
Utan hans svek förra hösten hade MFF inte varit där man är nu.
Gå till toppen