Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Huset är hållbart och unikt

Vi är en grupp arkitekter och arkitekturintresserade som på eget initiativ arbetat med Edmanska huset i Folkparken sedan våras. Vårt mål är att belysa själva husets möjligheter i diskussionen om Folkparkens användning och att ta fram fakta som har saknats. Vi har presenterat två nya dokument, det ena om husets tekniska status och det andra om dess arkitektoniska kvalitéer.
Malena Larsvall ser flera möjligheter för Edmanska huset i Folkparken.Bild: MALENA LARSVALL
Dessa finns att läsa på www.folkparkenilund.se.
I de kommunknutna projekt som genom åren presenterats har flera olika funktioner prövats.
Huset som kyrka är väl det mest intressanta medan ett förslag om parkeringshus var bottennapp 1992. Flera förslag som har lagts fram där det stora rummet har sönderdelats i smårum och utbyggnader våldfört sig på husets pergola.
Vi har istället tittat närmare på huset – vad säger det, vad kan det?
Bengt Edman har förankrat sitt hus stadigt i marken med ett system av pelare och balkar vilka ger ett öppet och fritt spelrum för olika användningar. Han låter parken föras in i byggnaden. Omvänt har han låtit byggnaden skära som en linjal genom det gröna mot sydväst, utformat en artikulerad tegelrelief mot norr och skapat en trivsam småskalighet mot öster. På så sätt har tre storslagna parkrum med olika karaktär bildats.
För en framtida användning gäller det att hitta något som passar det stora rummet och öppnar sig mot parken. Det bästa vore ett kulturhus, naturrum, bibliotek med blandade verksamheter med dans, teater, utställningar och kafé. Villkoret är att man respekterar det stora rummet. Detta innebär att man på sikt kan behöva komplettera byggnaden med en påbyggnad eller ett annex som kan rymma sekundärrum och småkontor.
Olika röster har gjort gällande att huset är förfallet. Det stämmer inte. Men pergolan är nedsmutsad av ett tjockt lager alger som tillåtits att växa till fritt. På kort sikt gäller det att fixa toaletter, el och likande, så att huset kan användas direkt. Det är ovanligt välhållet trots bristande underhåll! Flera har redan hört av sig med frågor om lokalen är möjlig att hyra.
Det behövs en projektgrupp som ansvarar för förvaltning och utveckling av huset. Uppdraget bör vara tydligt och respekten för det ovanligt hållbara och intressanta huset uttalat. I den budget som behandlas av fullmäktige i kväll finns ett förslag om renovering av Edmanska huset. Missa inte möjligheten att ge liv åt denna unika byggnad!
Malena Larsvall
Gå till toppen