Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD väljer att bli vågmästare - avgör Lunds budget

Sverigedemokraterna kommer att utnyttja rollen som vågmästare när Lunds budget för nästa år beslutas idag. Det klargjorde partiet i sin inledningsdebatt i stadshallen nu på morgonen.
I första voteringen lade SD ner sina röster och släppte därmed igenom de rödgrönrosas förslag.

Budgetförhandlingar pågår i fullmäktige i Lund.Bild: Jessica Ziegerer
– Det är dags att börja prata med oss, säger Matthew Bonnor (SD).
Lunds budget för nästa år ska beslutas idag. Klockan halv nio samlades politikerna i stadshallen i Lund och i det svåra parlamentariska läget där varken de rödgrönrosa eller alliansen har en majoritet vädjade kommunalråd Anders Almgren (S) om samverkan.
– I dag är det mer höstrusk där ute. Men jag får hysa viss förhoppning om att rusket inte tränger in i den här salen när vi förhandlar budget. Men det finns viss risk för det, sade han.
Christer Wallin (M) klargjorde att alliansen inte är emot alla de rödgrönas satsningar men att de inte är beredda att satsa pengar på dem omedelbart. Istället vill man börja med att utreda frågor som härbärge och jämställda löner.
– Vi är inte beredda att portionera ut skattemedel utan att ha konsekvensbeskrivningar.
Under dagen kommer de rödgrönrosas förslag att stå mot alliansens och Sverigedemokraterna kommer att kunna avgöra frågor.
Matthew Bonnor (SD) klargjorde på morgonen att partiet kommer att utnyttja rollen som vågmästare. Partiet har beslutat att ta hänsyn till alternativa yrkanden och kommer att rösta åt båda hållen. De rödgrönrosa ska inte tro att deras budget ska gå igenom i sin helhet, sade han.
– Alternativa yrkanden kommer att gå åt vårt håll, sade Matthew Bonnor.
Han liknade fullmäktiges läge vid ett fotbollslag där alliansen hade möjlighet att gå till anfall men valde att spela back och släppa fram de rödgrönrosa.
– Sedan har vi mittfältet där vi har stått och ropat. Men ingen vill spela med mittfältet. Det gör att Lund kommer aldrig att bli ett vinnande lag.
Den första voteringen handlade om budgeten för den politiska ledningen. Där lade SD ner sina röster efter att deras förslag först fallit. Därmed gick det rödgrönrosa förslaget för politisk ledning igenom.
De borgerliga har en tom stol. Det är KD-stolen där Torsten Czernyson skulle ha suttit. Czernyson är sjuk och det är även ersättaren Zoltan G Wagner. Den andra ersättaren Mio Fric är på tjänsteresa och kommer att ansluta till fullmöktigedebatten ikväll, uppger Agneta Lindskog, som är enda kristdemokraten på plats.
Gå till toppen