Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wallin: "Det här är att respektera valresultatet"

– Vi har svårt att bli ledsna när ett budgetförslag som vi har lagt ändå går igenom - oavsett stödet.
Det säger oppositionsråd Christer Wallin (M).

Att Sverigedemokraterna röstade igenom det ena alliansförslaget efter det andra och därmed fällde de rödgrönrosa var något som överraskade, men inte besvärade oppositionsrådet Christer Wallin.
– När man, som vi har gjort, formulerar en budget som om vi suttit i majoritet så är det viktigaste för mig att vi får en budget som är ansvarsfull, säger han.
I valrörelsen talade många om att de inte ville söka stöd för sin politik hos Sverigedemokraterna?
– Att vi lägger vår budget och försöker följa den tycker jag är att respektera ett valresultat. När någon får gehör med en någon enstaka röst så är det ett demokratiskt beslut. Jag kan inte säga att det är odemokratiskt att vi söker stöd från vilket parti som helst.
Christer Walllin poängterar att det inte handlar om något samarbete. Sverigedemokraterna klargjorde i debatten att de förespråkade sina egna alternativ men om de inte fick gehör för dem skulle de rösta på andra alternativ.
Hans allianskollega Philip Sandberg (FP) är inne på samma linje. Även om han tidigare sagt att han aldrig skulle föra några samtal med Sverigedemokraterna var det aldrig aktuellt att lägga ner sina röster.
– Vad jag sade i valrörelsen var att vi inte kommer att föra några samtal med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Däremot är det mindre ansvarsfullt om vi plötsligt inte skulle rösta för vår egen budget, säger han och hänvisar till de 8000 väljare som röstade på Folkpartiet.
– Vi har gett dem löften om vilken politik vi ska föra. Skulle vi börja föra en annan politik - då skulle det vara oansvarigt, skulle jag säga.
Den styrande minoriteten med de rödgrönrosa partierna kommer nog att kunna leva med att budgeten för 2015 innehåller många borgerliga förslag, menar Philip Sandberg.
– Det händer nog ingenting annat även om det blev så här. Den rödgrönrosa minoriteten får förhålla sig till budgeten. De är ju den större minoriteten så därför är det naturligt att de fortsätter, säger han.
Däremot tror han att det blir annorlunda kommande år. Den här gången låg partierna nära varandra i sina grundförslag eftersom alla för enkelhetens skull utgått från den allliansbudget som togs i juni före valet. Det var bara några procent som skilde förslagen åt.
Nästa gång kommer det att krävas mer samarbete och fler breda lösningar mellan partierna, tror han.
Gå till toppen