Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EU-migranter i Lund

"EU-migranterna är de stora vinnarna"

”Det är fantastiskt, vi fick mycket mer pengar än vi hade hoppats på”, säger Joakim Månsson Bengtsson (MP) och grundare av Facebookgruppen Hjälp tiggare i Lund. 

Nu kraftsamlar Lunds kommun och organisationer för att hjälpa tiggarna.Bild: Erlend Aas/NTB scanpix/TT
Dagen efter de tuffa budgetförhandlingarna är miljöpartisten Joakim Månsson Bengtsson strålande glad. I månader har han och andra aktiva i Facebookgruppen lobbat för att insatser måste göras för EU-migranterna som tigger på gatorna i Lund. 
Budgetförhandlingarna i kommunfullmäktige resulterade i att 700 000 kronor öronmärks för att kommunen i samarbete med frivilligorganisationer och kyrkan ska kunna starta ett härbärge. 
Dessutom utökas föreningsbidragen till socialnämnden med 700 000, ett bidrag som även organisationer som jobbar med EU-migrantfrågan kan söka pengar från. Sedan tidigare ett bidrag på 100 000 kronor öronmärkta för gruppen. Det innebär 1,5 miljoner kronor som är möjliga att använda till olika insatser. 
– EU-migranterna är de stora vinnarna, i budgetförhandlingen. Vi är nog den minsta kommunen i Sverige som satsar så mycket, det kommer att ge eko i hela landet, och inte minst sätta press på Malmö att agera, säger Joakim Månsson Bengtsson, tilllträdande ledamot i socialnämnden. 
Sven-Bertil Persson (V), som snart tar över som ny ordförande i socialnämnden vill se snabba insatser i härbärgefrågan. 
– Vi skulle helst ha haft fram något igår. 
En grupp har bildats med representanter för kommunen, Lunds kristna råd, facebookgruppen Hjälp tiggare i Lund. På onsdag nästa vecka ska de diskutera vad de kan göra. 
– Vi kan nu svara att det finns 700 000 kronor avsatta för det här som vi kan satsa genom direkta bidrag till diakonin eller att upplåta lokaler, det gör att vi får ett samarbete där var och en bidrar, säger Sven-Bertil Persson. 
Philip Sandberg (FP) som propagerade för ökade föreningsbidrag säger att det utökade föreningsbidraget inte bara är för EU-migranterna. 
– Som vi ser det är det 700 000 till föreningar som jobbar med socialt arbete i Lunds kommun, allt ifrån Kvinnojouren till Röda Korsets Ungdomsförbund. Vi har redan 1,8 miljoner där och det här är en utökning. 
Han är inte lika glad åt de öronmärkta pengarna för ett härbärge. 
– Det är problematiskt om det inte är någon förening som gör anspråk på pengarna, då är de pengarna oanvändbara. 
Mats Högelius, verksamhetsledare på Diakonicentralen, säger att de välkomnar beslutet. 
– Det är en väldigt positiv viljeyttring från Lunds kommun. Nu är det upp till de idéburna organisationerna i Lund, där svenska kyrkan ingår, att agera. Han vill helst se att det satsas både på natthärbärge och dagcenter med möjlighet till klädbyte, ett mål mat och dusch.  
– Det är viktigt att de här människorna får hjälp på dagarna, det underlättar för dem att även klara nätterna. Vi kan ändå inte skapa förutsättningar för alla som behöver att få sova inomhus. Dagverksamheten kan hjälpa en större grupp. 
Gå till toppen