Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fi vill krossa ojämlikhet med rejäl skattehöjning

Ett parti med två bokstäver och två ledamöter gjorde på torsdagen entré i Malmö Rådhus.
Fi vill höja skatten med en krona och slåss för EU-migranternas rätt.

"Vi måste bredda representationen så att fler grupper får möjlighet att ta plats här i fullmäktige," sa Katerin Mendez (Fi) under premiären som folkvald.Bild: Lars Brundin
Ett nytt parti tar efter valet plats i Malmös högsta beslutande församling. Det handlar om Feministiskt initiativ, Fi, som efter fyra år i Simrishamns fullmäktige nu får mandat i tretton svenska kommunfullmäktigeförsamlingar.
I Malmö tog partiet två av totalt 61 mandat.
– Vi är små och vi är nya, var partiets första replik i talarstolen.
Orden kom från Ulf Rosvall. Han är pensionerad ekonom och ersättare i fullmäktige, men fick hoppa in eftersom ledamoten Linda Hiltmann vårdade sjukt barn.
Vid sin sida premiärdagen, hade han den ordinarie ledamoten Katerin Mendez (Fi). Hon arbetar som skolkurator och är i grunden socionom.
– Många av erfarenheterna därifrån är knuffar in i politiken för mig, säger hon.
En av Malmös tyngsta socialdemokrater, Frida Trollmyr, försökte värva Katerin Mendez till S under universitetsåren.
– För mig var Socialdemokraterna ett omöjligt val. Det är ett parti med för mycket bagage.
– I Sverige talar vi för sällan om vår rasbiologiska historia. Under åtta S-regeringar har det till exempel genomförts tvångssteriliseringar i Sverige, säger Katerin Mendez.
– När jag läste Fi:s politiska plattform såg jag däremot åsikter som ligger väldigt nära mina egna, med fokus på mänskliga rättigheter och rättigheter för barn och unga.
Den rödgröna majoriteten (S, V och MP) har lagt en gemensam budget för Malmö stad som ska klubbas under fredagen. Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna har lagt egna budgetförslag.
Fi har inte haft tid och resurser att skriva ett budgetförslag. Deras enda förslag är att skatten ska höjas en krona per tjänad hundralapp nästa år. Alltså mer än tre gånger så mycket som de 30 öre den rödgröna majoriteten föreslår.
– Vi ser behov som inte har täckts, säger Katerin Mendez.
Ulf Rosvall talade i Rådhusets talarstol om Malmös fantastiska skyline, med Öresundsbron, Turning Torso och det pågående bygget av Malmö Live.
– Det är en tjusig fasad. Bakom fasaden ligger misären, sa Rosvall.
Han syftade, bland annat, på Malmös hantering av EU-migranter.
– Det görs ingenting för dem, utom vissa frivilliginsatser. För mig är det självklart att en kommun har ansvar för personer som vistas i kommunen, säger han.
Fi har fört samtal med den styrande rödgröna majoriteten, men något regelrätt samarbete blir det inte. Fi är ett oppositionsparti.
– Många är besvikna över att vi inte kom in i riksdagen. Jag tycker istället att det här resultatet ska ses som en verkligt gedigen framgång för Fi, säger Ulf Rosvall, som tidigare bodde på Österlen och skrev Simrishamns Fi-budget med Gudrun Schyman.
– Jag är en vit man i spirande ålderdom. Jämställdhetsfrågor har alltid intresserat mig. Fi är det första alternativ jag har träffat som verkligen driver den frågan, säger han.
– Vi måste bygga den välfärd som håller på att vittra sönder. Vi har en bostadssituation, en äldreomsorg och en arbetslöshetssituation som är helt ohållbar. Istället för en halvmedioker skattehöjning på 30 öre tycker jag att man ska ta ett grepp och städa undan det som har varit.
Gå till toppen