Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Framtidens snabbmat snart här

Jag har ingen aning om vad du äter till vardags. Du lagar gärna bättre mat på helgerna, kanske i flera timmar ihop med vännerna, det har jag förstått. Eller så kanske ni går ut på någon trevlig restaurang, för det har jag märkt. Men dina vardagskvällar är ett stort frågetecken i min lilla bok. Förmodligen är du så trött efter jobbet att det bara blir en macka framför tv:n. Eller resterna från helgens gryta. Att du skulle ställa dig en slumpmässigt utvald tisdag och rulla kåldolmar eller steka osande sill alternativt koka igång en tom kha gai eller en marockansk tagine, är ungefär lika otänkbart som att du skulle rita in mer än 49 minuter i dagschemat åt lunch.
När jag passerar frysdiskarna på Ica, Coop och Hemköp så är frysdiskarna fulla av Findus och Dafgårds. Vilken liten bygata som helst i Sverige är kantad av dåliga pizzerior, medioker thaimat och slapp kebab. Kanske några kvarterskrogar med svenska husmanskostsklassiker, tillagade på så pass usla råvaror att de måste dränkas i geggig sås. Längs alla motorvägar, på varje köpcentrum och på bästa plats i varenda stadskärna är det fulla hus på McDonald’s och Burger King. Bara några meter från maten på en av de mest populära restaurangkedjorna i landet så säljs det samtidigt också bensin: Statoil. Sibylla omsätter årligen 700 miljoner kronor.
Vad du och de flesta andra “i detta avlånga land” äter på vardagskvällarna börjar nu bli ganska tydligt.
Samtidigt ser vi matbloggare som signerar bästsäljande kokböcker i bokaffärerna, på tv har matprogrammen nästan miljonpublik, det har gått inflation i mattidningar på Pressbyrån (som för övrigt borde få något slags pris för att de säljer korvar som inte smakar korv), kockar har blivit kändisar och lyxiga köksbutiker har poppat upp överallt.
Det vardagliga matintresset, åtminstone rent teoretiskt sett, är det numera inget fel på i Sverige.
I det trendkänsliga Sverige så är det bara en tidsfråga innan snabbmaten och all take-away tar några kvalitetskliv uppåt och framåt. Kulturen och beteendet finns redan, det enda som saknas är maten och fler prestigelösa kockar. Eller rättare sagt, fler prestigefyllda kockar som känner en ära i att laga enklare mat på bra råvaror, snabbt serverad. Nu menar jag inte att Leif Mannerströms snabbmat för Dafgårds och SJ är en förebild, för rent kvalitativt och matmässigt är detta tyvärr bara är ett cyniskt skämt. Däremot, att riktiga hantverksmässiga hamburgare numera finns både på finkrogar och specialställen ger en liten vink om vart krogbranschen nu är på väg.
I Köpenhamn har den geniale kocken Christian Puglisi från hyllade Relae och Manfreds öppnat en krog med fokus på pizza, med tillhörande bageri. Råvarorna och teknikerna är förstås förstklassiga men priserna ändå rimliga. Restaurangen Bæst bevisar för skandinaverna att pizza inte behöver vara dålig snabbmat, något som italienarna alltid vetat. Den mexikanska kocken Rosario Sanchez, som i många år jobbat med desserterna på Noma, öppnar inom kort en krog där skandinavernas favoriträtt tacos spelar huvudrollen. Också i Köpenhamn. Riktiga tacos. Samma sak skulle kunna hända med thaimaten, husmanskosten, kebaben. Snabbt.

Tre snabba

Bäst burgare i Malmö, kanske i Sverige. Men det visste du redan.
Casual Street Food, Spångatan 32, Malmö.
Kebab gjord på specialimporterat frigående fransk kalvkött för 95 kr fyller det här stället varje dag.
Snack Bar, Kungsgatan 25, Stockholm.
Henrik Regnér från Atmosfär var först ut i Malmö med att göra kvalitativ snabbmat!
Salads and Smoothies, Centralstationen, Malmö.
Gå till toppen