Ekonomi

Hon skor sig på säten från Skånes bussar

Du kan ha suttit på deras skor. Milena och John Pramgård gör skor av kasserade bussäten. Just nu är paret på väg att lansera sin andra kollektion.

Milena Pramgård har grundat Resole, ett företag som tar hand om stolssäten från kollektivtrafiken i Skånes bussar. Tyget sys om till skor.Bild: Albin Brönmark
— Vad? Vad ska ni göra? Det var väl ungefär den första reaktionen från Skånetrafiken när vi berättade om vår idé, säger Milena Pramgård.
Tillsammans med sin man John producerar hon handgjorda skor av textilier som tidigare hade varit del av Skånetrafikens bussäten.
Idén till företaget Resole fick paret när de bodde i London där ett företag sedan flera år producerar skor av tunnelbanesäten.
— Först skulle vi se om vi kunde samarbeta med dem. Men det blev inte riktigt som vi hade tänkt. Dessutom gillade vi inte hur deras skor såg ut. Den där punkiga stilen funkar i London men den skulle inte funka så bra i Sverige, säger Milena Pramgård.
De sålde sitt första par skor tidigare i år. Men de har lagt ner mycket arbete innan det blev klart.
Först fick de övertyga Skånetrafiken om att de skulle ge dem busstyger, sedan skulle de hitta ett tvätteri och sist men inte minst få tag på en skofabrik.
— Det är ett projekt som har pågått i fem år, säger Milena Pramgård.
Fortfarande tar processen lång tid. För först måste Skånetrafiken kassera sina gamla tyger och skicka dem till tvätteriet. Efter att materialet tvättats grundligt pressas det. Efteråt skickas det till skotillverkaren i Portugal.
— Först när vi var på besök hos skofabriken så sa de väldigt bestämt: ’Nej men det här går inte!' De sade att det inte passade som skomaterial, berättar Milena Pramgård.
Men paret Pramgård tyckte att eftersom tyget suttit i en buss så länge borde det också hålla för en sko.
För säkerhets skull lät de tillverka bara en mindre första kollektion med femtio par skor för att se vad folk tyckte.
Men redan efter kort tid hade skorna sålt slut.
— Vi hade aldrig förväntat oss den stora succén. Vi var helt säkra på att folk skulle vara lite rädda för att det var så nytt. Men det roliga var att efter flera intervjuer sålde vi skor även till Finland och New York.
Varken hon eller hennes man har tidigare arbetat med skotillverkning.
John Pramgård jobbar i dagsläget i bank som sales manager och Milena är driftsansvarig på ett hotell. Det var mer miljömedvetenhet som gjorde att de började med det här projektet.
— Vi älskar skor och vi älskar naturen. Därför är det självklart att våra skor skulle produceras så miljövänligt som möjligt.
Tyget de får av Skånetrafiken är oftast trasigt, smutsigt och solblekt – annars skulle det inte kasseras.
— Men vi använder naturligtvis inte allting, det finns gränser – om det finns tuggummi på materialet till exempel.
Ändå har paret bestämt sig att aldrig köpa in helt nytt tyg bara för att göra skorna.
— Det här kommer aldrig att bli en massproduktion, säger Milena Pramgård.
Nästa kollektion ska ändå bli lite större, drygt 300 skor planerar de. Då ska de också använda materialet från Stockholms och Göteborgs bussäten.
Olika sorters tyger gör att de måste anpassa skon efter tyget.
– Våra kommande modeller kommer inte att se ut som de här.
Samtidigt kan Milena Pramgård också tänka sig att producera någonting annat än skor.
— Många frågar redan efter skärp eller plånböcker.
Gå till toppen