Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungamöte blir till brons

I konstnären Johan Falkmans ateljé i centrala Malmö möts den svenske kungen Karl X Gustaf och danske kungen Fredrik lll. De kommer senare att bli bronsreliefer i Västra Hamnen.

I verkliga livet är det Anders Jansson som klätts ut till den svenske kungen och Johan Rabaeus den danske.
De trängs i ett varmt rum, i stora kläder och än större peruker, under mycket skratt.
Johan Rabaeus tar av sig sin egen svarta skjorta, en inte alltför billig sådan påpekar han, vill inte ha teatersminket på den.
– Jag skulle behöva en dubbelt så stor ateljé, konstaterar Johan Falkman.
I det trånga utrymmet finns även byggherren Joakim Feldt med hustru Camilla Feldt och barnen Julia och Elliot. Även de i tidstypiska kläder föreställande Frans Suell och hans hustru Cajsa af Trolle.
Frans Suell var den som grundade Malmö hamn och det är egentligen det allt handlar om.
– Det här är tänkt att bli en trilogi om Västra hamnens historia. Första delen handlar om det svensk-danska kriget på 1650-talet, den andra om Kockumseran och den tredje ska spegla Västra Hamnen idag, säger Joakim Feldt.
Bronsrelieferna ska pryda en av fastigheterna vid Einar Hansens esplanad, sista etappen av Joakim Feldts byggen i denna del av staden. Einar Hansen var en stor redare på sin tid.
Johan Falkman försöker få lite ordning på kungamötet. Han ställer upp dem och fotograferar, herrarna ska ju sedan skulpteras i lera.
– Kommer jag att vara i brons, järn eller marmor, undrar Johan Rabaeus.
– Brons förstås, svarar Johan Falkman.
För lerstatyerna kommer senare att gjutas i brons.
Han har lite svårt för att hålla ordning på kungarna, de skrattar oupphörligt och kallar sig själva för Majken och Barbro i sina lockiga peruker. Eller att de är bidrag nummer fem i Melodifestivalen. Joakim Feldt är något mer seriös.
– Vi bekostar utsmyckningen själva, den kommer att bli pricken över i:et. Sedan är vi färdiga med detta och vi kan känna en viss stolthet.
Allt ska stå klart den 31 mars 2016.
Gå till toppen