Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyktingar tecknar dyra kreditlån

Nyanlända flyktingar tecknar dyra kreditlån hos en butikskedja. Pengarna ska både betala deras skulder från flykten och hjälpa familjen i hemlandet.

Mahmoud Aldaas som bor i Malmö har flytt från Syrien. För att betala igen skulderna för resan hit och för att skicka pengar till familjen har han tagit ett dyrt kreditlån på Mediamarkt.Bild: Hussein El-Alawi
– Vad ska jag göra, min familj är helt beroende av mig, säger Mahmoud Aldaas som flydde kriget i Syrien för ungefär ett år sedan.
En dag i augusti bestämmer 20-åriga Mahmoud Aldaas och hans kompis träff i Rosengård centrum för att ta sig till Mediamarkt i Hyllie.
De har hört från andra unga killar, som även de flytt kriget i Syrien, att Mediamarkt erbjuder ett mastercard med en kredit på upp till 20 000 kronor. Väl i butiken visar de upp sina id-handlingar och Mahmoud Aldaas kompis, som pratar bra svenska, sköter snacket.
Drygt två veckor senare kommer ett mastercard på posten, efter ytterligare två veckor har Mahmoud Aldaas tagit ut hela krediten i kontanter – ett lån med en ränta på 15,1 procent.
Mahmoud Aldaas och hans kompis är inte ensamma, Sydsvenskan har varit i kontakt med flera flyktingar som tagit kreditlånet hos Mediamarkt. För många nyanlända syrier i Sverige är behovet av pengar stort. Mahmoud Aldaas familj, som är kvar i Syrien, har ont om mat, vatten och elektricitet och de förnödenheter som finns att få tag på är dyra.
Dessutom befinner sig Mahmoud Aldaas pappa sedan mer än ett år tillbaka i Assadregimens fängelse och hans mamma och fyra yngre syskonen är helt beroende av hans hjälp.
– Jag har sökt många jobb här, men det är mycket svårt, svårare än vad jag någonsin trott.
När han får frågan varför hans familj inte flydde med honom till Sverige berättar Mahmoud Aldaas om de små båtarna, havet och skräcken.
Karb L’mot, eller ”dödens båt” som smuggelvägen via Medelhavet kommit att kallas, är näst intill det enda sättet att ta sig till Sverige. Mahmoud Aldaas vill inte utsätta sin familj för de riskerna, men det hade också varit omöjligt av ekonomiska skäl.
– Vi hade inte råd att fly alla tillsammans. Jag har lånat mycket, mycket för att kunna komma hit till Sverige, säger han.
Att låna ihop de cirka 70 000 kronor som kan krävas för att via smugglare ta sig till Sverige är inte ovanligt.
– Det beror på din situation i Syrien, säger Kamal Rifai ordförande för Syriska föreningen i Malmö.
Han förklarar att människor säljer allt de äger för att kunna göra den farliga resan över Medelhavet men att många även måste låna av släkt och vänner. Det är heller inte ovanligt att det är just den äldsta sonen som flyr om familjen har ont om pengar. Mahmoud Aldaas vän Abdullah har gjort samma resa.
– Min pappa måste ju vara kvar och ta hand om min mamma och mina syskon, så vem skulle då åka om inte jag?
Både Abdullah och Mahmoud Aldaas berättar att de kommit till Sverige just för att hitta ett jobb och kunna hjälpa sina familjer. Men nu vill Mahmoud Aldaas långivare att han betalar tillbaka sina lån.
– De ringer hela tiden och vill ha sina pengar men jag har ju inga pengar.
Enligt honom är det delvis flyktskulden, men främst oron för familjen i Syrien, som fått honom att ta det dyra kreditlånet. Även om Mahmoud Aldaas säger att han förstått villkoren för kreditlånet så känner han sig utnyttjad av Mediamarkt.
– Jag måste betala tillbaka så mycket mer än det jag lånat, säger han bekymrat.
Om Mahmoud Aldaas skulle betala tillbaka minimumbeloppet varje månad, inklusive avgifter, så kommer han om sex år ha betalat tillbaka 9 000 kronor extra för själva lånet, alltså 29 000 kronor totalt
Kamal Rifai tycker att det är problematiskt att någon som går på etableringsstöd, är ny i Sverige och befinner sig i en utsatt situation kan dra på sig skulder med en så hög ränta.
– Jag känner flera som tagit de här lånen och jag rekommenderar dem alltid att akta sig, säger Kamal Rifai.
Han har märkt att det inte bara är människor som flyr kriget i Syrien som tagit kreditlånet, utan även nyanlända flyktingar från andra länder.
Peter Northman på Mediamarkt känner inte till att flyktingar i Sverige skulle använda deras kreditlån på det här sättet. Han tillägger att det egentligen är deras samarbetspartner Nordea Finans som genom Upplysningscentralen sköter kreditprövningen.
Enligt Peter Northman finns det inget egenintresse hos Mediamarkt att ge kreditlån till personer i Mahmoud Aldaas situation eftersom de kan få svårigheter att betala tillbaka och inte heller har för avsikt att handla hos Mediamarkt.
– När folk söker krediter hos oss vill vi ju självklart att de ska handla hos oss, men vad de sen använder pengarna till kan ju inte jag ha någon direkt uppfattning om, säger Peter Northman och påpekar att konkurrerande kedjor har liknande avtal.
Mahmoud Aldaas har idag börjat betala tillbaka sitt kreditlån. Han har precis fått jobb på en restaurang i Malmö och hans etableringsstöd från Försäkringskassan kommer snart att upphöra. Mahmoud Aldaas hoppas kunna fullfölja avbetalningsplanen.
Även om han inte är helt säker på vad en betalningsanmärkning innebär förstår han att det inte är bra att hamna hos Kronofogden.
Men oron för familjen i Syrien överskuggar allt.
– Vad ska de göra om jag inte kan skicka pengar? I Sverige kan ingen göra mig illa eller slå mig om jag inte betalar mina skulder, säger Mahmoud Aldaas.

80 000 kronor om året

Etableringsstöd är till för nyanlända och ges oftast under en tvåårsperiod.
Riksnormen för etableringsstöd är 308 kronor per veckodag, vilket blir omkring 6 700 kronor i månaden – en årsinkomst på cirka 80 400 kronor.
Av de syrier som sökt asyl i Sverige under 2013 var 64 procent män och över hälften av dessa män i åldrarna 18-34.

9000 kronor i lånekostnad

Kreditlånet hos Mediamarkt, via Nordea Finans, på 20 000 kronor erbjuds räntefritt den första månaden. Därefter tillkommer ränta på 15, 10 procent och administrationsavgift på 29 kronor per månad. Den som återbetalar minimumbeloppet varje månad kommer efter 6 år att ha betalat drygt 9000 kronor extra för själva lånet när skulden är betald.

Enligt Konsumentombudsmannen ska näringsidkaren iaktta god kreditgivningssed vilket bland annat innebär att näringsidkaren ska ta tillvara på konsumentens intresse ”med tillbörlig omsorg” och ge de förklaringar som konsumenten behöver.

Grundkriterier för studentkredit hos Nordea Finans: Kunden ska vara minst 20 år. Inte ha några betalningsanmärkningar. Identifikation med studentlegitimation. Årsinkomst eller studiestöd om 70 000.

Gå till toppen