Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Försvunna Malmö

Hos fröknarna på gården stod tiden still

Visningar, historia, konst och musik står på programmet när Drömmarnas hus firar den tvåhundraåriga herrgården. Gården som lånat sitt namn till en hel stadsdel och en fotbollsklubb.

Fotbollslaget FC Rosengård är inte det första kvinnliga teamet som är verksamt under namnet Rosengård.
Stadsdelen har fått sitt namn efter herrgården Rosengård. Den gården drevs i många år av systrarna och fröknarna Hilda och Ida Kockum.
Den äldsta gården var en av de största i Västra Skrävlinge, belägen strax väster om kyrkan. Sedan enskiftet genomfördes 1803 bytte den ägare ett par gånger för att år 1811 förvärvas av handelsmannen och tullfiskalen Svedin Karström, "allt under namn af Rosengård". Det är första gången namnet nämns.
Namn med förleden Rosen- var brukligt från 1600-talet på slott, herrgårdar och större egendomar, som Rosendal och Rosenlund i nordvästra Skåne, Rosenvång i Hyllie och Rosenborg i Köpenhamn.
Svedin Karström var vid denna tid den störste jordägaren i socknen. På sina ägor lät Karström år 1812-1817 uppföra en ny gård, lite drygt 600 meter nordväst om de ursprungliga byggnaderna vid kyrkan. Byggmästare Anders Lundberg började med att uppföra några längor och ladugårdsbyggnader. Själva herrgården tillkom 1817, men Karström med familj flyttade in först 1819. De första åren hade Rosengård sex pigor, en trädgårdsdräng, en gårdsdräng, tio statdrängar och två husmän. De bodde med sina familjer på gården.
Svedin Karström avled på Rosengård 1835 varefter änkan Johanna Karström sålde gården till svärsonen och dottern. Åren som följde blev ingen dans på rosor. Men ett uppsving följde sedan Peter Kockum år 1848 inköpt Rosengård på en offentlig auktion för närmare 50 000 riksdaler. Peter Kockum var född på Bulltofta gård, tillhörde godsägargrenen av släkten och var yngre kusin till Frans Henrik Kockum (d.ä.) som startade Kockums Mekaniska verkstad.
Peter Kockum flyttade in på Rosengård som nygift med Hilda Cecilia Bergh år 1851. Han skapade ett mönsterjordbruk med kreatursskötsel. Därtill fanns ett bränneri med en årsproduktion av 62 000 liter. Brännvinet såldes till en firma i Malmö. Även Hindby värdshus var en god kund.
Till rutinerna hörde att herrskapet Kockum varje midsommardag bjöd det kvinnliga tjänstefolket på en så kallad "pigfärd" till Torups skog. Och mot slutet av september, eller i början av oktober bjöds de anställda med familjer på ett "hysstajille" Då serverades det lutfisk eller köttsoppa, samt till efterrätt "sviskonagröd" eller "rögröd" (röd saftkräm). Till det drack man öl och efter ett tal av patron blev det dans på logen med tre spelemän. Framåt tvåtiden på natten serverades "smörmada" med kött, korv och ost.
När Peter Kockum avled 1891 i en ålder av 70 år tog änkan Hilda Kockum över och drev gården med en förvaltare fram till sin död 1906. Genom arv övergick gården till syskonen Ida och Hilda Kockum.
I 40-årsåldern stod därmed "fröknarna po gåren" utan formell utbildning plötsligt som huvudansvariga för ett storjordbruk med vida arealer och djur. Vid denna tid hade inte kvinnor inte ens rösträtt.
Redan 1906 började ägorna naggas i kanten. 75 hektar i norr köptes av staden för egnahembebyggelse. I övrigt drev systrarna vidare mönstergården med hjälp av en förvaltare. På Rosengård stod tiden still.
Ida dog 1939 och när även Hilda lämnade jordelivet 1959 övergick gården några år senare till staden. Då låg miljonprogrammet några år fram i tiden och sedan dess har gården legat inkapslad, omgiven av Apelgården, Kryddgården, Herrgården, Törnrosen och Örtagården.

Jubileumsfest på Rosengård

När exakt Rosengårds herrgård fyller 200 år är svårt att säga, men i dag firar den sköna åldringen. Drömmarnas hus bjuder på underhållning och kultur.
På programmet står historiskt föredrag, filmvisning, konstworkshop, vandring och visning av gård och trädgård, ljusinstallation och boktips. Mellan klockan 11 och 14.
Gå till toppen