Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

TEST: Årets bästa tv-apparater

Årets tv-apparater har blivit större, skarpare och bättre anpassade för moderna tittarvanor.

Att utvecklingen aldrig stannar upp på tv-marknaden har vi fått bekräftat 2014.
Vår vardag präglas allt mer av att kunna titta på precis vad vi vill, när vi vill. Strömningtjänster som Netflix, HBO och Viaplay spelar numera en lika viktig roll som traditionella tv-kanaler. Därför finns dessa appar numera lätt åtkomliga i menysystemet.
Det så kallade 4K/ultra hd-formatet har blivit vanligare. I andra änden av prisskalan finns oled som på många sätt ger det bästa av två världar.
Vi har gått igenom produkter som testats under året och korat vinnarna i respektive kategori.

Sony Bravia KDL-50W805BBN: Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet.
Tv:n är utrustad med Sonys x-reality pro-bildbehandling som övervakar och optimerar bilden. Kontrast, skärpa och färgåtergivning anpassas. Och även om detta är något som "alla" tillverkare skryter med så är vi imponerade av Sonys bildbehandling.
Tv:n lyckas på ett mästerligt sätt visa färger med ordentligt tryck, utan att färgerna blir för starka. Färgerna återges i glidande övergångar utan fula schatteringar. Resultatet är en naturlig och livlig bild som ger sagolika upplevelser med alla typer av bildmaterial.
De fina färgerna hade naturligtvis varit förgäves om svärta och kontrast varit av den livlösa sorten. Men Sony imponerar där också. Måhända inte riktigt i plasma- eller oled-klass.
Bäst av allt är att den i motsats till många andra led-baserade lcd-skärmar har en mycket jämn ljusfördelning över hela skärmen.
Betyg: 5 (6).
Pris: 8 000 kronor.


Samsung UE55HU7505: Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen platt. Den välvda formen passar inte alla så därför har Samsung traditionella, platta versioner också i år. Bland dem finns den här serien som är en av de med vassaste prestanda, med 4K-upplösning i storlekar från 48 och ända upp till 75 tum.
Här får man en tv som tacklar allt bildmaterial på ett strålande sätt. Vi började med hd-inspelning från Champions League och imponerades av hur den lyckas visa den komprimerade inspelningen med många detaljer och försvinnande lite brus. Dessutom har skärmen fin kontroll på rörelser och bevarar skärpan även i snabba passningar på fotbollsplanen.
Med blu–ray-filmer avslöjar tv:n att den även kan få full-hd-filmer att se lite skarpare ut på 4K-panelen. Uppskalningen är mycket bra och ligger nära de dyrare modellerna från Sony och Panasonic. Skärmen har också en klart godkänd svärta.
Russinet i kakan är tillgången på äkta 4K-material från Netflix.
Betyg: 5 (6).
Pris: 17 000 kronor.


Panasonic Viera TX-65AX800E: Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya lcd-modellen har Panasonic än en gång lyckats.
Panasonic har lagt mycket tid och resurser på att övertyga bildfantaster om att de nya 4K-lcd-skärmarna är värdiga efterträdare till deras gamla plasmateknik.
Panasonic-skärmen är en bra bildmaskin. Den är utrustad med en led-kantbelyst lcd-panel med en viss mängd lokal ljusstyrning. Och tv:n har en extremt skarp och kontrastrik bild. Även färgåtergivningen framkallar ett omedelbart wow-utrop.
Panasonic tycks inte heller har glömt sina trogna fans bland entusiaster och professionella installatörer. Den har thx-godkända bildlägen direkt från fabrik, vilket ger en förutsättning för väldigt korrekta färger direkt ur kartongen. Dessutom finns särskilda proffslägen med en möjlighet för full färgkalibrering (cms).
Den har en extremt tjusig bildkvalitet som visar allt av både hd- och 4K-material från sin bästa sida. Snart stöder den Netflix-appen i 4K-kvalitet.
Betyg: 6 (6).
Pris: 35 000 kronor.


JVC DLA-X500R: Bättre bild får du inte

Den här projektorn från JVC har den bästa bildkvaliteten vi har sett.
X500 har tredje generationens e-shift-teknik, som är JVC:s metod att simulera en äkta ultra-hd-bild. I stället för att använda en ännu dyrare och jättestor 4K-bildpanel med 3840 x 2160 pixlar har den två stycken 1080p-hd-paneler. Bildsignalen delas upp i två delar, varav ursprungsbilden återges av den ena panelen och den inbyggda processorn räknar sig fram till vilka pixlar som saknas och sedan skickar informationen till den andra panelen. Bildinformationen från de två panelerna flätas sedan ihop till en bild som rent subjektivt ser ut som "nästan-4K".
Direkt ur kartongen har den en briljant bildkvalitet. Allt smäller till mot oss, först och främst tack vare en bra kontrastnivå. Efter kalibrering är färgerna helt neutrala och det vi trodde var kolsvart har blivit ännu svartare.
Optiken är superskarp och tack vare de två bildpanelerna.
Den ser storslagen ut även i 3D.
Betyg: 6 (6).
Pris: 50 000 kronor.

LG oled-tv: Banbrytande bildkvalitet

Utmärkelsen Årets tv-innovation går till en teknik som redan har tagit tv-marknaden med storm.
Efter att ha varit en mytomspunnen och hett eftertraktad bildteknik under flera år går oled-skärmarna nu äntligen att köpa.
Koreanska LG Electronics är den första tillverkaren som verkligen har lyckats massproducera oled-tv i stor skala. Priserna har sjunkit från 80 000 kronor vid introduktionen till 20 000 kronor för en 55-tums full-hd-tv.
LG är också på gång med sin första oled-tv med 4K-upplösning. I första omgången kommer de ultraupplösta modellerna att vara betydligt dyrare, men LG meddelar att de håller på att effektivisera produktionen.
Det skulle medföra stora förändringar för tv-marknaden och vi ska inte bortse från möjligheten att konkurrenterna börjar köa för att låna LG:s oled-teknik i framtiden.
Gå till toppen