Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Avskildhet lockar kvinnor till gymmet

Många kände sig inte bekväma på traditionella gym.

Nu har det gått åtta år sedan hon och kollegan Camilla Lindblom startade studion i Lund.
– Vi var uppe i Stockholm och tittade på en likadan studio och kände att det var precis vad vi behövde. Vi tänkte: det kan inte vara bara vi som känner så i hela Lund.
Det var det uppenbarligen inte.
Träningsstudion har nu runt 350 medlemmar i olika åldrar där var och en kan gå in och träna när man vill, men alltid har tillgång till personlig service.
Den mest populära träningsformen är expressträningen där man arbetar sig igenom kroppen på en halvtimme med fokus på styrka, kondition och smidighet.
Ett pass utformas efter varje individs behov och önskemål.
Når ni nya målgrupper med det här konceptet?
– Det finns både unga och gamla som känner att det är väldigt avslappnat när det är bara kvinnor på träningsanläggningen. Många har tränat tidigare, men hit kommer även personer som aldrig har tränat och som kanske aldrig skulle ha börjat träna om inte den här möjligheten fanns.
Även kvinnor som av religiösa eller kulturella skäl vill träna enskilt?
– Det har kommit och gått inom den målgruppen. Mycket beror på var man har sin studio placerad. Vi ser tydligt att det måste vara smidigt och enkelt för att ta sig hit så att man slipper ta sig över hela stan bara för att träna.
Vad skiljer ert koncept från ett mixat gym eller träningsanläggning?
– Vårt koncept är annorlunda över lag. Vi har en mindre träningsstudio där det alltid är personal på plats. Maskinerna är anpassade för kvinnor. Vi jobbar med cirkelträning där det är personlig touch på hela konceptet. Det är svårt att säga att det bara beror på att det enbart är kvinnor som gör att folk kommer och tränar. Det kan bero på andra saker också, säger Siv Bertilsson.
– Vi är mindre och personligare och har inte den anonymiteten som finns på stora anläggningar. Vi känner varenda en som kommer in och det blir en familjär stämning. Det finns många aspekter som gör att man tycker det är skönt att komma till oss och träna.
Men skulle inte den modellen passa även män?
– Jo, vi har medlemmar som har sagt att det är synd att det här inte finns för bara män också. Jag tror att det finns många killar som skulle tycka det vore skönt att vara bland enbart män.
Är ert träningsupplägg särskilt anpassat för kvinnor?
– Ja, självklart. Dels är våra maskiner helt hydrauliska så vi har inte en massa inställningar. De är mindre, smidigare och mer lättanvända. Det gör också att det tilltalar kvinnor, säger Siv Bertilsson.
– Vi lägger upp övningar utifrån kvinnors perspektiv. Det är mycket axlar, knän, ryggar och mage.
En annan sak som har fungerat bra på Aktiv kvinna är att man inte behöver komma till några särskilda pass på bestämda tider.
– Som kvinna är man ofta spindeln i nätet och man har mycket man ska rådda med. Det ska vara snabbt och enkelt, det vi kallar expressträning, som tar en halvtimme. Men man får gärna hänga i studion i två timmar om man vill.
Dessutom jobbar man med uppföljning var tredje månad så att kunden ser att hon når ett resultat med sin träning.
– Man kan kalla det morot eller piska eller vad man vill, men det är bra att göra uppföljningar och se igenom programmet om man måste ändra någonting.

Kvinnogym i Malmö/Lund med omnejd

Aktiv Kvinna – Malmö och Lund
SHEgym – Malmö
Form och Figur – Svedala
Fitness24seven – gymkedjan har avskilda kvinnogym på utvalda anläggningar.
Curves – Helsingborg

Anmält till JämO

2008 anmäldes Fitness24Seven i Malmö till Jämställdhetsombudsmannen för könsdiskriminering. En manlig medlem på gymmet ansåg att männen missgynnades. JämO menade dock att det var okej att erbjuda kvinnor en fredad zon på gymmet. I det aktuella fallet var det till och med "lämpligt och nödvändigt", enligt JämO.

Gerdahallen gick åt andra hållet

Inför höstterminen i år förvandlades damgymmet på Gerdahallen i Lund till lugnt gym. Där tränar idag framför allt kvinnor men också en del lite äldre män, och det fungerar alldeles utmärkt, menar vd:n Ingvar Wirfelt.

Vad tycker du?

Könsseparerad träning – bra eller dåligt? Diskutera här eller mejla din åsikt till halsa@sydsvenskan.se.
Gå till toppen