Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Entrén till Rättscentrum sprängd

Entrén till Rättscentrum på Porslinsgatan sprängdes
 vid halvtolvtiden i natt. Skakningarna från explosionen
hördes i stora delar av Malmö.

Klockan 23.23 larmades polisen av vittnen som sett personer lämna något misstänkt precis utanför tingsrättens säkerhetssalar på Rättscentrum. Kort därefter exploderade det.
– Vi vet inte exakt vilken typ av föremål de lämnade, men personer sågs lämna platsen strax innan detonationen, säger polisens yttre befäl Fredrik Svensson.
Entrén är kraftigt förstörd och tryckvågen från explosionen skadade ett stort antal fönster på flera byggnader runt omkring. Hela fönsterramar ligger utanför på marken. Det blev mycket rörigt på platsen, som inrymmer bland annat polishus, tingsrätt, ekobrottsmyndigheten och åklagarkammare.
– Det är ganska stora skador i området. Det rör sig bland annat om krossade fönster och plåt från balkonger som slitits loss, säger Fredrik Svensson.
Direkt efter explosionen samlades många människor kring avspärrning, de flesta av dem boende i området.
– Jag låg och sov när det hände, säger en kvinna som bor i området.
Ett fönster till hennes lägenhet krossades. Hon hade hört smällen men märkte först inte att hennes ytterfönster krossats.
– Jag är naturligtvis jätteskärrad av det här, säger hon till Sydsvenskan.
En man som också bor i närheten kände hur allting skakade.
– Man hörde direkt att det var något helt annat än en raket. Det var mer kompakt, säger han.
En person fick lindriga skärskador när en balkongdörr trycktes in i lägenheten. Polisen gick ut med uppmaningar i radio om att folk skulle hålla sig undan från området innan allt var säkrat.
– Vi spärrade av ett stort område kring Rättscentrum för att kontrollera att där inte fanns mer odetonerat material, säger Fredrik Svensson.
Bombtekniker kallades in för att undersöka platsen. De anlände vid klockan 00.40. Efter deras undersökning kunde avspärrningarna minskas.
– De är nu kvar och säkrar spår, sa vakthavande befäl Mikael Lind vid halvtretiden.
Polisens avspärrningar kommer att vara kvar under många timmar. Om boende i området får problem med att få ut sina bilar på måndagsmorgonen får de tala med poliser på platsen, uppmanar vakthavande. Eller ta sig till jobbet på annat sätt.
En sprängladdning detonerade på samma plats natten mellan den 2 och 3 februari i år. ”Det är ett angrepp på demokratin”, sa Malmös polismästare Ulf Sempert då. Polisen vill i nuläget inte göra några kopplingar mellan händelserna.
– Det är för tidigt att göra sådana kopplingar. Så vitt jag vet finns det ingen extra hotbild mot byggnaden just nu, säger yttre befäl på plats, Fredrik Svensson.
Ett stort antal poliser arbetade under natten med explosionen. 
Vad händer nu?
–  Vi arbetar med att få fram uppgifter om gärningsmannen eller gärningsmännen. Det finns vittnesuppgifter, säger Skånepolisen informatör Stephan Söderholm.
Polisen fick uppgifter om att någon misstänkt kunde finnas på taket vid en av de närliggande byggnaderna och tog därför räddningstjänstens korgbilar till hjälp. Men det visade sig vara boende som hört smällen och gått ut, uppger yttre befäl.
Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Ännu är ingen gripen för dådet.
Vet du mer? Mejla oss på 71234@sydsvenskan.se, skicka MMS till 71234 eller använd vårt krypterade tipsformulär på sydsvenskan.se/tipsa
 
Gå till toppen